c S
Odbor za finance na predlog Levice o NLB in Abanki 15.11.2018 07:34 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Odbor DZ za finance bo danes na predlog Levice razpravljal o delni privatizaciji NLB, ki se je že odvila, in o privatizaciji Abanke. Levica jima nasprotuje in želi, da se ustavita, vlada pa naj za obe organizira državljanski odkup, po katerem bi obe vsaj v polovičnem deležu ostali v javni lasti.

Odbor bo o prizadevanjih Levice, da se prodaja do treh četrtin NLB ustavi, razpravljal le dan po tem, ko so se postopki prodaje zaključili in so delnice največje banke v državi začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi.

Prodaja Abanke v celoti pa je še v teku. Slovenski državni holding, ki v imenu države pelje oba privatizacijska postopka, zanjo zbira interes vlagateljev. Država jo mora po zavezah, ki jih je dala Evropski komisiji v zameno za državno pomoč banki, prodati do sredine prihodnjega leta.

V Levici želijo, da naj vlada zahteva preklic teh zavez za obe banki. Njuna privatizacija pa naj se odvije po formuli, da država polovico posamezne banke prenese na demografski sklad, četrtino razdeli vsem polnoletnim državljanom, četrtino pa proda po metodi prve javne ponudbe delnic (IPO), po kateri se je medtem že odvila prodaja približno 65 odstotkov NLB, v kateri je država obdržala nadzorni delež.