c S
Bančniki na Brdu o trendih v prihodnosti 15.11.2018 07:33 Brdo pri Kranju, 15. novembra (STA) - Bančniki se bodo danes na Brdu pri Kranju zbrali na tradicionalnih Dnevih slovenskih bančnikov. Letošnje srečanje bo namenjeno trendom in izzivom za bančništvo v prihodnosti, do njega pa prihaja le dan po pomembnem mejniku, začetku kotiranja delnic največje slovenske banke NLB na ljubljanski in londonski borzi.

Letošnji dnevi slovenskih bančnikov nosijo naslov Bančništvo v prihodnosti: tehnologija, regulacija, produkti ali stranke?, beseda pa bo tekla o ureditvi in trendih v prihodnosti, izzivih za bančništvo, krožnem gospodarstvu in trajnostnem financiranju.

V uvodu bosta vodilne v bankah, hranilnicah in lizing družbah nagovorila namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc, ki še vedno začasno vodi ustanovo, trende in regulativo v bančništvu pa bo predstavil izvršni direktor Evropskega bančnega organa (Eba) Adam Farkas.

O izzivih za banke v novem konkurenčnem okolju bodo na popoldanski okrogli mizi govorili tudi prvi mož Abanke Jože Lenič, glavni izvršni direktor SKB banke Andre Gradella, predsednik uprave Banke Intesa Sanpaolo Jozef Kausich, prvi mož Nove KBM John Denhof in predsednik uprave Delavske hranilnice Renato Založnik.

Do letošnjih dnevov bančnikov prihaja le dan po pomembnem mejniku za bančni sistem, ki je po sanaciji ob koncu leta 2013 še naprej beleži zelo dobre rezultate in je nasploh v odlični kondiciji. V sredo so namreč ob koncu prve javne ponudbe delnic na ljubljanski in londonski borzi začele kotirati delnice največje slovenske banke NLB, s čimer je ta postala večinsko zasebna finančna ustanova.

Prvi mož NLB Blaž Brodnjak je sicer tudi predsednik nadzornega sveta Združenja bank Slovenije in bo na današnjem dogodku igral vidno vlogo.