c S
Vlada se bo seznanila s potekom pogajanj v javnem sektorju 15.11.2018 07:32 Ljubljana, 15. novembra (STA) - S potekom pogajanj s sindikati javnega sektorja se bo danes seznanila vlada, prav tako naj bi o tem v soboto govorila koalicija. Kot kaže, so med štirimi stavkovnimi skupinami, s katerimi se pogajajo ločeno, najmanj zadovoljni policisti, ki so že za danes napovedali odločanje o zaostritvi stavke.

Kot je v sredo poudaril vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar, je vladi v interesu, da prepreči stavke, a ne za vsako ceno. Za začetek decembra so stavke napovedali še šolski sindikat Sviz, dva zdravstvena sindikata in koordinacija stavkovnih odborov skupine sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška.

Ali bo vladi stavke uspelo preprečiti, bo morda bolj jasno v petek, ko so predvidena nova srečanja s sindikati. Kot je opozoril Pogačar, so zahteve slednjih med seboj različne. Eno od trenutno ključnih vprašanj v pogajanjih pa naj bi bile izjeme od splošnih dvigov, torej višji dvigi plač na posameznih delovnih mestih.

Vse tri stavkovne skupine naj bi si sicer želele zgodnejših datumov za izplačilo dvigov, kot jih predlaga vladna stran. Danes naj bi se sestali sindikati konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj, da bi uskladili zahteve glede datumov. Na to temo pa naj bi se slišala tudi Štrukelj in Počivavšek.