c S
Dogovor s Turki glede prevzema delavcev Cimosa Kinematike v zaključni fazi 14.11.2018 13:46 Koper, 14. novembra (STA) - Turški investitorji so se danes v Kopru sestali glede prevzema Cimosovega programa kinematike. Kot je po srečanju ocenil sindikalist Sašo Ristič, je volja za dogovor na obeh straneh, zato meni, da se bo zgodba zaključila pozitivno. Na vrsti je sicer še usklajevanje podrobnosti, končni dogovor pa naj bi sklenili prihodnji teden.

Po pisanju medijev naj bi program kinematike in s tem tudi tam zaposlene delavce sprva prevzel turški proizvajalec delov za avtomobilsko industrijo Al-kor, ki pa se je po opravljenem skrbnem pregledu umaknil, tako da posel ni bil sklenjen. Zdaj se je kot potencialni kupec Cimosa Kinematike pojavil turški holding Kücükoglu Holding, ki je po poročanju Dnevnika spomladi prav v Kopru že ustanovil hčerinsko družbo AK Automotive.

Predstavniki turškega holdinga so danes prišli na sedež Cimosa v Kopru. Kot je po srečanju za STA povedal generalni sekretar sindikata Skei za regijo Sašo Ristič, so jim Turki predstavili svoj holding in namero o prevzemu, ki jo je sindikalist ocenil kot zelo pozitivno. Pri tem sicer še usklajujejo podrobnosti, tako da bosta sindikat in svet delavcev še pripravila svoj predlog, vendar Ristič večjih težav ne pričakuje. Dogovor naj bi tako dokončno sklenili prihodnji torek.

"Volja je na obeh straneh, tako da mislim, da na koncu bo ta zgodba pozitivna zgodba tudi za sam Koper in našo regijo," je dodal Ristič.

Ob tem je poudaril, da gre za dolgoročnega investitorja z vizijo, nenazadnje pa gre za družbo s 1400 zaposlenimi in več sto milijonov evrov prihodkov. Turki bodo pri tem prevzeli vse delavce na programu kinematike, kar je sicer obveza in tudi zahteva sindikata, je še povedal predstavnik Skei. Ali bo nov investitor pri tem odkupil tudi nepremičnine, kjer poteka proizvodnja, ali pa prostore zgolj najel, kot je nakazal Dnevnik, pa Ristič ni želel špekulirati.

Cimos je maja lani po dolgotrajnem obdobju negotovosti glede usode enega pomembnejši slovenskih podjetij v dobaviteljskem sektorju za avtomobilsko industrijo pristal v rokah italijanske družbe TCH Cogeme oz. sklada Palladio Finanziaria. Počasi se izbojšuje tudi poslovanje koprskega podjetja. V prvem letošnjem polletju je tako po nerevidiranih podatkih zabeležil 127,2 milijona evrov prihodkov, od tega 125,3 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Ob tem so dosegli 2,6 milijona evrov dobička iz poslovanja, čisti dobiček na ravni skupine pa je znašal 1,43 milijona evrov.