c S
Številna podjetja na konferenco po informacije za prodor na tuje trge 14.11.2018 13:13 Dravograd, 14. novembra (STA) - Več kot 130 udeležencev sodeluje na poslovni konferenci, ki danes poteka v dvorcu Bukovje v občini Dravograd in katere cilj je podpora podjetjem pri vstopanju na tuje trge. Kot je poudaril predsednik OZS Branko Meh, je za male podjetnike Slovenija postala premajhna, zato iščejo poslovne priložnosti v tujini, pri tem pa je sodelovanje zelo pomembno.

Poslovna konferenca v podporo lokalnemu podjetništvu, 10. po vrsti, je organizirana na pobudo vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Poleg nudenja podpore slovenskim podjetjem pri vstopanju na tuje trge je cilj konference tudi povezovanje med slovenskimi podjetniki, ki delujejo zunaj Slovenije, zamejskimi gospodarskimi organizacijami, slovenskimi diplomatsko-konzularnimi predstavništvi in predstavniki pristojnih slovenskih ustanov.

To je v nagovoru poudaril tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, ki je dejal, da čezmejno sodelovanje na različnih področjih ni nekaj novega in neraziskanega, da pa je minilo precej časa, preden so čezmejni stiki dali rezultate. Poudaril je, da dobro osnovo za gospodarsko sodelovanje s tujino predstavljata mednarodni obrtni sejem v Celju in kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni, konferenca, kot je današnja v Dravogradu, pa je nadgradnja sodelovanja na bolj intenzivni ravni.

Da je pri prodoru na tuje trge povezovanje in sodelovanje z zunanjim ministrstvom ter ministrstvom za Slovence v zamejstvu in po svetu pomembno, je izpostavil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh in dejal, da se je to sodelovanje v zadnjih letih okrepilo. Ne le da ministrstvi zbornici posredujeta informacije o različnih poslovnih konferencah, pomagajo tudi reševati različne težave obrtnikov in podjetnikov, je dejal.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup pa je opozoril, da majhna Slovenija brez izvoza ne more preživeti in da kljub minuli strmi rasti izvoza z vsemi drugimi rezultati ne moremo biti zadovoljni. Pri tem je izpostavil nizko produktivnost in premalo vlaganj v razvoj.

Zato je po Gorjupovih besedah nujno marsikaj spremeniti v glavah vseh, gospodarstvenikov in politikov, da se bodo stvari izboljšale in da na konferencah ne bodo govorili več samo lepih besed, temveč dosegali konkretne zaključke. Poudaril je, da se v Sloveniji ne smemo bati tujih investitorjev in da se morajo podjetja lotiti tudi bolj zahtevnih izdelkov.

Konference so se udeležili predstavniki podjetij iz različnih delov Slovenije, ne le s Koroške. Kot je za STA povedal eden od udeležencev, Aljoša Mlakar iz idrijskega podjetja Vine, ki se ukvarja s kovinarstvom in orodjarstvom, želi na konferenci pridobiti konkretne informacije o tem, kako prodreti na trga Avstrije in Nemčije, ter navezati stike z drugimi podjetji in gospodarskimi organizacijami.

Konferenco, ki se je zaradi zadržanosti ni udeležil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, organizirajo Regionalna razvojna agencija Koroška v sodelovanju z Občino Dravograd, Slovensko gospodarsko zvezo in Celovca in drugimi ustanovami. Konferenca se zaključuje v četrtek z ogledom treh koroških podjetij.