c S
Industrijska proizvodnja v območju evra in celotni EU navzdol 14.11.2018 13:00 Luxembourg, 14. novembra (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje se je septembra po sezonsko prilagojenih podatkih v območju z evrom znižala za 0,3 odstotka, v celotni EU pa za 0,2 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Medletno se je v območju z evrom medtem povečala za 0,9 odstotka, v EU pa za 1,1 odstotka. Mesečni padec je zabeležila tudi Slovenija.

V območju z evrom je proizvodnja energije na mesečni ravni upadla za 1,7 odstotka, netrajnih dobrin za široko potrošnjo za 1,3 odstotka, trajnih dobrin za široko potrošnjo za 0,7 odstotka ter dobrin za vmesno porabo za 0,3 odstotka. Proizvodnja investicijskega blaga je medtem narasla za 0,3 odstotka.

V EU je proizvodnja netrajnih dobrin padla za en odstotek, proizvodnja energije za 0,9 odstotka, proizvodnja trajnih dobrin za 0,6 odstotka in proizvodnja dobrin za vmesno porabo za 0,3 odstotka. Proizvodnja investicijskega blaga je v uniji narasla za 0,1 odstotka.

V medletni primerjavi so rast septembra zabeležili v proizvodnji investicijskega blaga (2,5 odstotka) in netrajnih dobrin (1,6 odstotka), medtem ko so upadle vrednosti proizvodnje dobrin za vmesno porabo (-0,3 odstotka), energije (-1,4 odstotka) in trajnih dobrin (2,5 odstotka).

V celotni osemindvajseterici se je proizvodnja investicijskega blaga povečala za 2,4 odstotka, proizvodnja netrajnih dobrin za 1,8 odstotka in proizvodnja dobrin za vmesno porabo za 0,2 odstotka. Proizvodnja energije je medtem upadla za en odstotek, proizvodnja trajnih dobrin pa za 1,4 odstotka.

Med članicami, za katere je Eurostat pridobil podatke, so največji mesečni padec vrednosti industrijske proizvodnje zabeležile Latvija (-3,3 odstotka), Litva (-3,1 odstotka) in Portugalska (-2,8 odstotka), največjo rast pa Danska (2,8 odstotka), Irska (2,2 odstotka) in Nizozemska (1,2 odstotka).

Slovenija je na mesečni ravni beležila 2,1-odstotni padec vrednosti industrijske proizvodnje in se tako uvrstila tik za prvo trojico držav z največjim upadom.

V primerjavi s septembrom lani je bila medtem vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji višja za 0,5 odstotka. Največjo rast v medletni primerjavi so sicer med članicami EU zabeležile Irska (9,4 odstotka), Poljska (pet odstotkov) in Danska (4,3 odstotka). Največji padec je bil medtem na Malti (-5,3 odstotka), Hrvaškem (-2,6 odstotka) in Nizozemskem (-2,3 odstotka).