c S
Eurostat potrdil 0,2-odstotno rast v tretjem četrtletju 14.11.2018 11:36 Luxembourg, 14. novembra (STA) - Evropski statistični urad Eurostat je danes potrdil, da je bila gospodarska rast v tretjem četrtletju v območju z evrom 0,2-odstotna in v celotni EU 0,3-odstotna. Glede na predhodno četrtletje se je rast bruto domačega proizvoda (BDP) v obeh območjih znižala za 0,2 odstotni točki.

Rast BDP se je upočasnila tudi na letni ravni. Po sezonsko prilagojenih podatkih je bila gospodarska rast v območju z evrom v tretjem trimesečju 1,7-odstotna in v EU 1,9-odstotna, potem ko se je BDP v drugem četrtletju okrepil za 2,2 oz. 2,1 odstotka.

Najvišjo gospodarsko rast so imele na četrtletni ravni Latvija (+1,8 odstotka), Poljska (+1,7 odstotka), Madžarska (+1,2 odstotka) in Slovaška (+1,1 odstotka), medtem ko se je gospodarska aktivnost skrčila v Litvi (-0,4 odstotka) in Nemčiji (-0,2 odstotka).

Od preostalih večjih gospodarstev je Španija zabeležila 0,6-odstotno gospodarsko rast in Francija 0,4-odstotno, medtem ko je italijansko gospodarstvo stagniralo.

Najvišje rasti BDP na letni ravni pa so imele Poljska (+5,7 odstotka), Latvija (+5,5 odstotka), Madžarska (+5 odstotkov) in Slovaška (+4,5 odstotka), medtem ko je najnižjo rasti krepitve gospodarske aktivnosti zabeležila Italija (+0,8 odstotka).

Od večjih gospodarstev je Španija zabeležila 2,5-odstotno gospodarsko rast, Francija 1,5-odstotno in Nemčija 1,2-odstotno gospodarsko rast.

Eurostat podatka za Slovenijo še nima, saj bodo statistični podatki o gibanju BDP v tretjem četrtletju znani konec meseca.