c S
Evropske borze s padcem 14.11.2018 10:30 Frankfurt/Pariz/London, 14. novembra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so današnje trgovanja v povprečju začeli s padcem. Na trgovanje po poročanju tujih tiskovnih agencij vpliva dogovarjanje o britanskem izstopu iz EU, skrbi glede gospodarske rasti Japonske in Nemčije ter padec cen nafte.

Londonski indeks FTSE 100 je v prvi uri trgovanja izgubil 0,89 odstotka.

V območju z evrom je indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 izgubil 1,21 odstotka. Frankfurtski DAX se je znižal za 1,20 odstotka, pariški CAC 40 za 1,32 odstotka.

"Smo na ključni točki brexita," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal analitik pri portalu Markets.com Neil Wilson.

Britanska vlada je v torek sporočila, da so z EU uskladili osnutek dogovora o britanskem izstopu iz EU in da ga bo vlada obravnavala danes. Glavni pogajalec EU Michel Barnier pa je medtem sporočil, da dogovor še ni dosežen.

Sporazum morajo ratificirati britanski parlament ter Evropski parlament in Svet EU. Nacionalne ratifikacije v vseh članicah unije pa niso potrebne. Trdi zagovorniki brexita med britanskimi poslanci so po poročanju AFP že opozorili, da bodo skušali sporazum v parlamentu blokirati.

Padec delnic je po poročanju agencije Reuters tudi posledica podatkov o gospodarski rasti Japonske in Nemčije v tretjem četrtletju, ki so povzročili skrbi glede svetovne gospodarske rasti ob padcu cen nafte.

Japonsko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju na četrtletni ravni skrčilo za 0,3 odstotka, na letni pa za 1,2 odstotka. Nemški BDP pa se je na četrtletni ravni znižal za 0,2 odstotka, na letni ravni pa se je zvišal za 1,1 odstotka.

Tečaj evra glede na dolar je izgubil. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba okoli 10. ure za en evro odšteti 1,1283 dolarja, kar je 0,11 odstotka manj kot ob koncu torkovega trgovanja.

Azijske borze so z izjemo japonske končale v rdečem. Šanghajski indeks SSE Composite je izgubil 0,85 odstotka, hongkonški Hang Seng 0,54 odstotka, seulski Kospi 0,15 odstotka, singapurski STI 0,51 odstotka. Tokijski Nikkei 225 je pridobil 0,16 odstotka.