c S
Vrhovno sodišče na Šrilanki razveljavilo razpustitev parlamenta 14.11.2018 07:20 Kolombo, 13. novembra (STA) - Šrilanško vrhovno sodišče je danes razveljavilo odlok, s katerim je predsednik države Maithripala Sirisena v petek razpustil parlament. Sodišče je poleg tega odredilo tudi zaustavitev priprav na predčasne parlamentarne volite, ki bi morale skladno z odločitvijo predsednika potekati prihodnje leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

225-članski parlament bo lahko zdaj glasoval o podpori predsednikovemu kandidatu za novega premierja, bivšemu avtoritarnemu predsedniku države Mahindi Rajapakseju.

Sirisena je politično krizo v državi sprožil 26. oktobra, ko je odstavil premierja Ranila Wickremesingha in na njegovo mesto imenoval Rajapaksaeja. Wickremesingha naj bi odstavil zaradi sporov glede gospodarske politike. Sirisenova stranka je takrat izstopila iz vladne koalicije. Predsednik je tudi začasno suspendiral delo parlamenta, da morebitni tekmeci ne bi mogli zahtevati glasovanja o zaupnici.

Po mednarodnih pritiskih je Sirisena najprej pristal, da bo delo parlamenta odmrznil nekoliko prej, nato pa ga je v petek razpustil.

Sirisena je s tem je odprl pot za sklic predčasnih parlamentarnih volitev skoraj dve leti prej. Kasneje je sporočil, da bodo te potekale 5. januarja prihodnje leto.