c S
Evropske borze z rastjo, evro malenkost višje, nafta občutno cenejša 14.11.2018 07:30 London/Frankfurt/Pariz, 13. novembra (STA) - Indeksi na evropskih borzah so si danes opomogli po ponedeljkovih padcih. Nekoliko si je opomogel tudi tečaj evra, medtem pa se je nafta občutno pocenila.

Na stari celini je v ospredju trenutno Italija. Danes se namreč izteče rok, v katerem mora država v Bruselj posredovati nov proračunski načrt, ki bo v skladu z evropskimi pravili. Rim je sicer v preteklih dneh vztrajal, da se ne bo uklonil zahtevam Bruslja, tudi če bi to pomenilo finančne sankcije.

Evropska komisija je medtem objavila podrobne informacije o kriznem načrtu za brexit brez ločitvenega sporazuma. Med njimi so informacije o nadzoru na meji in carinskem nadzoru, vozniških dovoljenjih in potnih listih za hišne ljubljenčke.

Pozornost, namenjena možnosti neurejenega brexita, je vplivala na indeks FTSE 100 na borzi v Londonu, ki je pridobil minimalnega 0,01 odstotka vrednosti.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je medtem zvišal za krepkejšega 0,96 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 1,30 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,85 odstotka.

V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,90-odstotno rast, v Zürichu pa se je indeks SMI dvignil za 0,35 odstotka. Na Dunaju se je medtem indeks ATX znižal za 0,60 odstotka.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes prav tako zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,14 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,85 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 1,05-odstotno rastjo.

Evro si je po nedavnih padcih nekoliko opomogel. Popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1279 dolarja, potem ko je tečaj evra v ponedeljek padel na 1,1216 dolarja, kar je bila najnižja točka po juniju lani. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1261 dolarja (v ponedeljek pri 1,1265 dolarja).

Skupna evropska valuta je na udaru predvsem zaradi političnih turbulenc - spora v zvezi z italijanskim proračunom med Brusljem in Rimom ter neuspešnih pogajanj o brexitu.

Cene nafte so se močno znižale, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump Organizacijo držav izvoznic nafte (Opec) pozval, naj ne zmanjša proizvodnje. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena decembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 57,58 dolarja, kar je 2,35 dolarja manj kot v ponedeljek. V Londonu so se januarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 2,64 dolarja na 67,48 dolarja za sod.