c S
Uskladitev zakona o izvrševanju proračuna velik zalogaj za koalicijo 14.11.2018 07:30 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Koalicijski člani odbora DZ za finance so z ministrom Andrejem Bertoncljem danes usklajevali novelo zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019. Po informacijah STA je ministrstvo predvidelo več ukrepov v smeri zmanjševanja pravic na področjih socialne in družinske politike, kar naj bi v koalicijskih vrstah sprožilo tudi ostre odzive.

Ministrstvo za finance naj bi načrtovalo, da bi vlada predlog novele zakona obravnavala že v četrtek. A glede na neusklajenost v koaliciji in med resorji bo to težko.

Premier Marjan Šarec naj bi se o predlogu zakona v sredo dopoldne pogovarjal s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in ekipo, popoldne pa predvidoma še s predsednico SAB Alenko Bratušek.

S predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna mora vlada oz. DZ prilagoditi javnofinančne odhodke za prihodnje leto.

Kot izhaja iz osnutka predloga novele zakona, ki ga je pridobila STA, bo zaradi dogovorjenega zvišanja povprečnine v letu 2019 potrebnih dodatnih 32,5 milijona evrov, zaradi uskladitve pokojnin pa še sedem milijonov evrov. Te se bodo namreč tudi prihodnje leto uskladile dvakrat, pri čemer bo višina jesenske uskladitve odvisna od gospodarske rasti. Dodatnih šest milijonov evrov odhodkov bo nastalo v proračunu tudi zaradi vzpostavitve novega proračunskega sklada, ustanovljenega za razvoj nevladnih organizacij.

Ker bi se zaradi nastanka novih obveznosti za proračun ali zaradi sprostitve določenih pravic lahko izdatki toliko povečali, da Slovenija ne bi več sledila fiskalnim ciljem, h katerim se je zavezala celo na ustavni ravni, se z osnutkom predloga novele zakona določajo tudi ukrepi, ki obseg izdatkov za leto 2019 zmanjšujejo. Če bodo vsi v sedanjem osnutku zapisani ukrepi potrjeni, se bodo izdatki zmanjšali za nekaj več kot 160 milijonov evrov.

Na današnjem usklajevanju naj bi koalicijske predstavnike razburili predvsem ukrepi na področju družinske in socialne politike. Med drugim predlog predvideva, da prihodnje leto pravica staršem do dodatka za veliko družino ne pripada. S tem bi lahko privarčevali 11 milijonov evrov.

Dodatnih 20 milijonov evrov bi lahko privarčevali, če bi v sedmem in osmem dohodkovnem razredu ukinili izplačevanje otroškega dodatka, še skoraj 10 milijonov evrov pa z omejitvami, vezanimi na socialni status pri državnih štipendijah. Do konca leta 2019 naj se ne bi usklajevali transferji posameznikom in gospodinjstvom, prav tako bi ohranili zgornjo mejo pri nadomestilu za delavke na porodniškem dopustu. S prvim ukrepom naj bi privarčevali 16 milijonov evrov, z drugim 40 milijonov evrov.

Predvideno je tudi podaljšanje omejitve izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela, o čemer se pogovarjajo tudi s sindikati javnega sektorja. Od tega ukrepa si avtorji osnutka predloga novele zakona obetajo kar 60 milijonov evrov prihranka.

Sicer pa so znane zahteve koalicijskih partnerjev. SAB med drugim pričakuje izpolnitev zavez glede statusa upokojencev, in sicer regres v dveh višinah in dvig odmernega odstotka pokojnin. S tem pogojujejo sodelovanje v koaliciji. Kakšna bo višina letnega dodatka, v predlogu še ni konkretno zapisano, bo pa ostal v dveh različnih višinah.

Medtem v DeSUS želijo, da prihodnje leto za izboljšanje statusa upokojencev zagotovijo podobno vsoto denarja kot za izboljšanje statusa javnega sektorja.