c S
Opec znižal napovedi o povpraševanju po nafti 13.11.2018 14:58 Pariz, 13. novembra (STA) - Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) je danes znižala svoje napovedi glede povpraševanja po nafti za letos in naslednje leto, saj skuša vodilna v organizaciji, Savdska Arabija, zmanjšati proizvodnjo, da bi se cene na trgu zvišale.

V poročilu za oktober Opec pričakuje, da se bo povpraševanje po nafti letos zvišalo za 1,5 milijona 159-litrskih sodov na dan, kar je 40.000 sodov manj kot v prejšnjih ocenah. Povpraševanje bi tako doseglo 98,79 milijona sodov na dan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Opeca je to posledica dejstva, da je povpraševanje po nafti na Bližnjem vzhodu in deloma na Kitajskem manjše, kot je bilo pričakovano.

Leta 2019 naj bi povpraševanje naraslo za 1,29 milijona sodov na 100,08 milijona sodov na dan. V septembrski napovedi je Opec pričakoval še za 70.000 sodov višje povpraševanje.

Nečlanice Opeca na čelu z ZDA bodo medtem po pričakovanjih povečale proizvodnjo. "Čeprav je naftni trg sedaj dosegel ravnovesje, napoved o rasti dobave za leto 2019 s strani nečlanic Opeca nakazuje na rast količin, ki bo presegla rast globalnega povpraševanja po nafti, kar bo vodilo do povečanja količin presežne nafte na trgu," je Opec zapisal v sporočilu za javnost.

"Nedavno znižanje napovedi globalne gospodarske rasti in s tem povezane negotovosti potrjujejo nastanek pritiska na povpraševanje po nafti, ki ga opažamo v zadnjih mesecih," so dodali v Opecu.

Medtem ko ameriški predsednik Donald Trump pritiska na Opec, naj proizvede več nafte in tako izravna učinek sankcij na Iran, se Savdska Arabija trudi zvišati cene prek zmanjševanja proizvodnje, predvsem v skladu s sporazumom iz leta 2016, ki je vključeval tudi Rusijo.

Cene so nedavno ponovno padle in Riad je v ponedeljek proizvajalke nafte pozval, naj proizvodnjo znižajo za milijon sodov na dan.

Opec je sicer oktobra v primerjavi s septembrom proizvodnjo nafte povečal za 127.000 sodov na 32,90 milijona sodov na dan, kar je približno tretjina svetovne proizvodnje.

Iran, za katerega od 5. novembra veljajo ameriške sankcije, je medtem dnevno proizvodnjo zmanjšal za 156.000 sodov na 3,3 milijona sodov dnevno. Venezuela je prav tako znižala dnevno proizvodnjo za 40.000 sodov na 1,17 milijona sodov, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.