c S
Nemški investitorji novembra turobni 13.11.2018 14:33 Frankfurt, 13. novembra (STA) - Razpoloženje nemških investitorjev je novembra ostalo turobno, ugotavlja nemški Center za evropske raziskave (ZEW). Glavni razlog ostaja strah pred novimi zaostritvami trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko ter pred brexitom brez dogovora.

Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava ZEW, se je novembra ustavil pri -24,1 točke, le malo višje kot prejšnji mesec, ko je znašal -24,7 točke, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dolgoletno povprečje indeksa je 22,7 točke.

Analitiki so sicer pričakovali še bolj strm padec indeksa. Različni kazalci, ki merijo položaj v nemškem gospodarstvu, zadnje čase kažejo precej turobno sliko, nekateri analitiki pa omenjajo celo možnost rahlega krčenja bruto domačega proizvoda v tretjem četrtletju.

"Podatki za nemško industrijsko proizvodnjo, prodajo na drobno in zunanjo trgovino kažejo na šibek razvoj nemškega gospodarstva v tretjem četrtletju," je povedal predsednik centra ZEW Achim Wambach.

Udeleženci v raziskavi so bili precej pesimistični tako glede trenutnih gospodarskih razmer v Nemčiji kot glede obetov za državo in območje evra.

Pesimizem izhaja iz bojazni nemških izvoznih podjetij v zvezi s trgovinskimi napetostmi med ZDA in Kitajsko ter brexitom, ki bi lahko zelo negativno vplivali na mednarodno trgovanje.

Poleg tega so vplivne nemške avtomobilske proizvajalce septembra močno prizadela nova stroga evropska pravila o izpustih, zaradi česar se je upočasnila proizvodnja, podjetja pa so bila prisiljena v nižanje cen modelov, ki ne ustrezajo novim pravilom.