c S
Bandelli odstopa z ministrskega položaja 13.11.2018 13:22 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Minister Marko Bandelli je že podpisal odstopno izjavo, je na novinarski konferenci po seji izvršnega odbora SAB povedala predsednica stranke Alenka Bratušek. K odstopu ga je pozval premier Marjan Šarec, ki bi v nasprotnem primeru predlagal ministrovo razrešitev. Bandelli je Šarčeve očitke zavrnil in dejal, da je v dveh mesecih naredil ogromno.

Bratuškova je ob tem dejala, da je žalostna, da premier ne spoštuje protokola o sodelovanju koalicijskih strank. V njem je namreč zapisano, da se v primeru, ko minister ne opravlja svoje funkcije v skladu s predpisi in etičnim kodeksom ali ne izvršuje vladnih sklepov in napake ponavlja, premier in predsednik stranke, iz kvote katere je minister, sporazumeta o tem, ali minister ostane ali se zagotovi izvolitev drugega. Namesto tega pa je bila Bratuškova o tem, kaj želi Šarec od Bandellija in zakaj, obveščena iz medijev in preko Facebooka, kar se ji zdi nesprejemljivo. "Če so to komunikacijski kanali, ki jih bo od zdaj naprej uporabljala koalicija, potem je naš čas zelo skopo odmerjen," je dejala.

Predsednica SAB je izrazila pričakovanje, da bo imel Šarec enake vatle za vse funkcionarje v vladi - "tiste, ki jih je branil do danes, in tiste, ki jih namerava braniti" - ter da bo spoštoval visoke etične, moralne in komunikacijske standarde in da bo to zahteval tudi od ostalih funkcionarjev v vladi.

Poudarila je, da SAB ne bo odstopila od svoje predvolilne obljube, da bo uredila pokojnine, zdravstveni sistem in da bo poskrbela za mlade, kar da "je bil tudi dogovor in pogoj, da je stranka vstopila v koalicijo". "Če tega koalicija ni sposobna uresničiti, svoje vloge v vladi in koaliciji ne vidimo več," je dejala, pri tem pa še enkrat posebej izpostavila pokojnine.

Zdaj je sicer po njenih besedah na potezi Šarec, ki mora povedati, kako se bodo stvari odvijale naprej. "Bomo pa na prvem naslednjem koalicijskem sestanku, ki je, mislim da v četrtek, zahtevali, da se dogovorimo, kdaj bodo stvari iz koalicijske pogodbe urejene. Rok, da so zakoni sprejeti, je do 1. 1. 2019, torej se nam kar malo mudi," je dejala.

Bandelli pa je na novinarski konferenci zavrnil Šarčeve očitke o slabem delu oziroma o tem, da mu ni uspelo pravočasno predložiti zahtevanega poročila o črpanju evropskih sredstev. Poudaril je, da je v dveh mesecih, ko je vodil ministrstvo, spremenil "ogromno". "Zamenjal sem glavnega direktorja organa upravljanja, ki je glavni odgovoren za črpanje sredstev EU, spremenili smo sistem delovanja in začeli odpravljati petletne težave z računalniškim sistemom," je povedal.

Dejal je, da je zaradi napak, ki jih je odkril, ustavil objavo tretjega rednega letnega poročila o črpanju evropskih sredstev ter zahteval pripravo novega poročila, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju in naj bi ga Šarec dobil prvi. Povedal je, da so odkrite napake naredile osebe, ki danes sedijo tudi v premierjevem kabinetu. Na vprašanje, katere osebe so to, je Bratuškova odgovorila: "Poglejte, katere ljudi ima zaposlene okoli sebe, pa boste ugotovili, kdo prihaja iz vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko."

Bandelli je povedal še, da bo še naprej delal za stranko, ker jo ima rad in ker je tudi njen ustanovni član.

Šarec je odstop Bandellija zahteval po tistem, ko so mediji razkrili elektronsko sporočilo, v kateremu je žugal županskemu kandidatu Komna Eriku Modicu. Za to se je Bandelli opravičil, a se je pod plazom kritik znašel tudi zaradi siceršnje problematičnosti svoje komunikacije.

Šarec je danes na svojem Facebook profilu zapisal daljšo obrazložitev razlogov, zakaj meni, da mora minister iz kvote SAB oditi iz vlade. Razlogi so povezani z ministrovim delom, njegovo komunikacijo in ravnanji.

Predsednik vlade v skladu s poslovnikom DZ o odstopu ministra pisno obvesti predsednika državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa. Obvestilo o odstopu predsednika vlade ali ministra se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

Šteje se, da je ministru prenehala funkcija, ko je bil državni zbor na seji obveščen o odstopu. Predsednik vlade mora v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.