c S
Francoski LDC opozarja na domnevno sporno prakso ukrajinskega MHP v EU 13.11.2018 13:18 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Francosko perutninsko podjetje LDC, ki je bilo interesent za nakup Perutnine Ptuj, je o domnevno spornih praksah ukrajinske skupine MHP, ki naj bi prevzela Perutnino, na trgu EU opozorila tudi slovensko vlado. Meni, da je treba imeti pri odločitvi glede prevzema pred sabo zaščito potrošnikov, kmetov in zaposlenih ter konkurence.

LDC je minuli teden v pismu vladi opozoril, da MHP izigrava trgovinski sporazum med EU in Ukrajino, saj izvaža polproizvode (delno razkoščičene piščančje prsi z eno perutjo), ki jih nato v obratih na Nizozemskem in Slovaškem predela in na police pošilja pod oznako "narejeno v EU". Vladi so podali pobudo za sodelovanje z državnimi subjekti pri morebitnem prevzemu in nadaljnjem upravljanju Perutnine, je na novinarski konferenci danes v Ljubljani dejal član upravnega odbora LDC Philippe Gelin.

Odgovora vlade doslej še niso prejeli, je povedal.

"Nimam moči nekomu reči, kako naj odloči. Naše sporočilo je: pozorno proučite, kakšna je situacija in kako bi moralo biti odločeno v tem primeru. Slovenska vlada mora skrbeti za potrošnike, druge konkurente, kmete in delavce v državi," je dejal Gelin.

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) o vlogi MHP za prevzem Perutnine Ptuj še ni odločila. Soglasje slovenskega varuha konkurence je še zadnje, na katerega čakajo - v Avstriji, Makedoniji, Srbiji in Romuniji so ga že dobili, so v ponedeljek na Ptuju povedali predstavniki MHP in Sija, ki je lastnik Perutnine. Odločitev AVK pričakujejo v naslednjih tednih.

Gelin poudarja, da MHP izkorišča luknjo v pravilih EU in močno presega kvoto za brezcarinski izvoz v EU, ki znaša 20.000 ton piščančjih prsi in 20.000 ton neizkoščičene perutnine letno. Po podatkih LDC se je uvoz perutnine iz Ukrajine v EU v prvih sedmih mesecih letos glede na enako obdobje lani povečal za 75 odstotkov na okoli 75.500 ton.

Pri praksi MHP gre za zavajanje evropskih potrošnikov glede izvora mesa in izdelkov iz perutnine, ni sledljivosti v verigi, kar posledično poveča tveganje za varnost potrošnikov, je poudaril.

Ukrajinski pridelovalci po njegovih besedah izkoriščajo nizko cenovno bazo in nizke proizvodne stroške doma, poleg tega prejmejo 50 milijonov evrov nepovratnih državnih sredstev letno, kar bi v EU predstavljalo nedovoljeno državno pomoč. Po uradno objavljenih načrtih želijo v naslednjih petih letih izvoz iz Ukrajine podvojiti na 520.000 ton letno, večina rasti pa naj bi bila usmerjena na trge EU, pravi Gelin.

LDC se na drugi strani zavzema za upoštevanje smernic EU glede samozadostnosti, prijazne reje in kakovosti ter zaščite evropskih proizvajalcev in potrošnikov. Usmerjeni so v lokalno proizvodnjo, sodelovanje s kooperanti in ustvarjanje delovnih mest, je dejal Gelin, s čimer imajo s Perutnino skupno filozofijo.

V ptujsko družbo bi v naslednjih petih letih vložili med 15 in 20 milijonov evrov letno, je napovedal. "V podjetje bi bilo treba vlagati, ker v zadnjih 10 letih ni bilo deležno dovolj investicij, da bi ostalo na ravni industrije v EU," je dejal in dodal, da so v zadnjih 10 letih investicije Perutnine znašale okoli pet milijonov evrov letno.

Napovedi MHP, da bi v petih letih v Perutnino vložili več sto milijonov evrov, je označil za nerealne, saj da ni mogoče vlagati 20 odstotkov celotnega prometa.

V LDC so kritični do ravnanja lastnikov Perutnine - letos spomladi so namreč sklenili dogovor o ekskluzivnih pogajanjih do konca letošnjega leta, nato so skoraj dokončali skrbni pregled, septembra pa so bila pogajanja brez pojasnil prekinjena in pojavil se je ukrajinski kupec. "Je normalno, da se v državi EU ne spoštuje dogovorov," se je vprašal Gelin.

Višine ponudb ne v MHP ne v LDC ne razkrivajo. Gelin je povedal, da po prekinitvi pogajanj niso imeli možnosti izboljšati ponudbe in da tudi sedaj niso v stikih s Sijem glede ponudbe.