c S
Vodafone v prvem polletju z milijardno izgubo zaradi amortizacij 13.11.2018 12:54 London, 13. novembra (STA) - Britanski telekomunikacijski operater Vodafone je prvo polletje poslovnega leta do septembra zaradi dragih amortizacij zaključil z izgubo v višini 7,8 milijarde evrov, poročajo tuje agencije.

Koncern je pristal v rdečih številkah zaradi 3,5-milijardne amortizacije podjetij v Španiji in Romuniji ter združitve njegovega indijskega podjetja s tamkajšnjim tekmecem, ki je stala prav toliko. Indijska podružnica Vodafona se je namreč avgusta združila s podjetjem Idea cellular in postala vodilni mobilni ponudnik z več kot 400 milijoni naročnikov.

Leto prej je Vodafone še poročal o 1,2-milijardnem dobičku. Prihodek od prodaje se je medtem znižal za 5,5 odstotka na 21,8 milijarde evrov.

Novi prvi mož Vodafona Nick Read je ob predstavitvi rezultatov napovedal znižanje stroškov za 1,2 milijarde evrov. "Pričakujemo, da bomo lahko zaradi hitre uvedbe digitalnih tehnologij znižali stroške iz poslovanja na evropskih trgih ... za vsaj 1,2 milijarde evrov do leta 2021 v primerjavi z 2018," je dejal Read, vendar ni pojasnil, na kakšen način bodo nižali stroške.

Podjetje sicer že tretje leto zapored znižuje stroške poslovanja, najnovejša napoved za celo leto pa je po besedah analitikov nekoliko bolj optimistična.