c S
Največ prostih delovnih mest v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu 13.11.2018 11:20 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Konec tretjega četrtletja je bilo v Sloveniji zabeleženih skoraj 19.400 prostih delovnih mest, kar je 2,6 odstotka manj, kot jih je bilo v prejšnjem četrtletju. Z vidika dejavnosti je bilo v Sloveniji največ prostih delovnih mest v predelovalnih dejavnostih, v gradbeništvu in v dejavnosti trgovine, kažejo podatki statističnega urada.

Število zasedenih delovnih mest se je med julijem in septembrom povečalo, in sicer za skoraj 3300 na skoraj 753.000, posledično se je stopnja prostih delovnih mest zmanjšala za desetinko odstotne točke. Podatki, iz katerih so odstranjeni vplivi sezone in koledarja, kažejo, da se število zasedenih delovnih mest povečuje že od drugega četrtletja 2014.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je število zasedenih delovnih mest najbolj povečalo v predelovalnih dejavnostih (za nekaj več kot 1100) in za prav toliko v dejavnosti gradbeništva.

Povpraševanje po novi delovni sili se je najbolj okrepilo ravno v gradbeništvu, kjer je bilo zabeleženih za okoli 300 več prostih delovnih mest kot v prejšnjem četrtletju. Največji upad števila prostih delovnih mest pa je statistični urad tokrat zabeležil v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, in sicer jih je bilo 440 manj kot v prejšnjem četrtletju.

Delodajalci z 10 ali več zaposlenimi osebami so v tem četrtletju razpisali enako število prostih delovnih mest (nekaj več kot 12.500), kar predstavlja 64,5 odstotka vseh prostih delovnih mest v Sloveniji.

Stopnja prostih delovnih mest je v tretjem četrtletju dosegla 2,5 odstotka, kar je za desetinko odstotne točke manj kot v prejšnjem četrtletju, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa se je povečala za dve desetinki odstotne točke. Najvišja stopnja prostih delovnih mest je bila tokrat v dejavnosti gradbeništva (6,7 odstotka), najnižja (0,2 odstotka) pa v dejavnosti javne uprave in obrambe.