c S
Bayer v tretjem četrtletju s stabilnim poslovanjem 13.11.2018 11:19 Berlin, 13. novembra (STA) - Nemški farmacevtski in agrokemični koncern Bayer, ki je junija dokončal prevzem ameriškega Monsanta, je v tretjem četrtletju zabeležil 25,6-odstotni padec čistega dobička na letni ravni. Vendar je z 2,9 milijarde ta vseeno presegel napovedi analitikov, zato letna napoved podjetja ostaja nespremenjena.

Podjetje je v medletni primerjavi zabeležilo padec zaradi enkratnega prihodka v višini 2,8 milijarde evrov v tretjem četrtletju 2017 ob odprodaji enote za visokotehnološke materiale Covestro. S tem denarjem je nato Bayer delno financiral prevzem Monsanta.

Dobiček iz poslovanja brez izrednih dogodkov je v medletni primerjavi ostal stabilen in je v tretjem četrtletju znašal 2,2 milijarde evrov. Prihodki pa so medtem zrasli za 23,4 odstotka na 9,9 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V tretjem četrtletju je bil Bayer prisiljen prodati dele svojega podjetja, ki so specializirani za semena in pesticide v vrednosti 7,6 milijarde evrov, tekmecu BASF. To je bil namreč pogoj, ki so mu ga ob prevzemu Monsanta postavili varuhi konkurence.

Dobiček iz poslovanja se je tako po izrednih dogodkih več kot potrojil na 4,4 milijarde evrov. Za celotno leto Bayer napoveduje več kot 39 milijard evrov prihodkov.

Delnice podjetja pa medtem od avgusta padajo, potem ko je ameriško sodišče Monsantu naložilo izplačilo več deset milijonov dolarjev odškodnin kalifornijskemu vrtnarju, ki je zbolel za rakom, saj ga podjetje ni seznanilo z nevarnostjo herbicida glifosata.

Proti Monsantu sicer teče še 9300 drugih podobnih sodnih postopkov.