c S
Cene nafte občutno navzgor 12.11.2018 09:18 Singapur, 12. novembra (STA) - Nafta se je v azijskem trgovanju občutno podražila, po ocenah analitikov zaradi znakov zmanjševanja ponudbe na trgu. Od začetka oktobra so se sicer cene nafte znižale za okoli 20 odstotkov.

Konec tedna je prišlo več signalov, da se bo ponudba nafte na trgu zmanjšala. Savdska Arabija je napovedala, da bo decembra dobavo nafte zmanjšala za 500.000 159-litrskih sodov dnevno. Tudi naftni kartel Opec je namignil, da bi lahko v prihodnjem letu znižal svojo proizvodnjo.

Krepitev cen na naftnih trgih sicer sledi daljšemu obdobju izgub. Od začetka oktobra so cene nafte padle za okoli petino. Glavni razlog za to je bil, da so ZDA naftni embargo na iransko nafto uresničile precej bolj milo od pričakovanj. Velike proizvajalke so v pričakovanju embarga na iransko nafto povečale lastno proizvodnjo, na trgu pa so se tako pojavili presežki.

Za sod zahodnoteksaške nafte z decembrskim dobavnim rokom je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 61,05 dolarja, kar je 86 centov več kot v petek. Severnomorska nafta brent za dobavo v januarju pa se je podražila za 1,37 dolarja na 71,55 dolarja za sod.