c S
Pivčeva v pogovorih v Hongkongu o krepitvi sodelovanja 10.11.2018 08:55 Hongkong, 09. novembra (STA) - Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki končuje dvodnevni obisk Hongkonga, se je srečala z nekaj političnimi in gospodarskimi predstavniki. Ministrica po srečanjih ugotavlja, da so odprte še številne priložnosti za nadgradnjo že vzpostavljenega in dobrega sodelovanja na področju blagovne menjave in investicij med Slovenijo in Hongkongom.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec in sekretar za trgovino in ekonomski razvoj Edvard Yauo sta na srečanju potrdila dobre odnose med Slovenijo in Hongkongom. Ti se tudi z letošnjim ponovnim nastopom Slovenije na sejmu s področja promocije vina, alkoholnih pijač in prehrambnih proizvodov, ki poteka v Hongkongu, še krepijo, so sporočili z ministrstva.

"Zavedamo se tudi, da Hongkong predstavlja izredno pomembno tržno platformo za vstop na ogromen kitajski trg. Hkrati si želimo, da bi tudi podjetja iz Hongkonga videla Slovenijo kot vstopno točko na trg EU, da bi vedno več podjetij iz Kitajske in Hongkonga prepoznalo Luko Koper in ostale naše transportno logistične storitve kot odlično izhodišče za vstop na veliko evropsko tržišče," je dejala ministrica.

Pivčeva se je sestala tudi s predsednikom Turistične zveze Hongkonga Petrom Lamom. Na srečanju je izpostavila, da se Slovenija zelo zaveda prednosti, ki jih ima Hongkong kot tržišče. Poleg domačih prebivalcev z visoko kupno močjo ga letno obišče več kot 60 milijonov turistov.

"Smo pa tudi zelo zainteresirani, da bi Hongkong prepoznal Slovenijo kot pomembno turistično destinacijo z izvrstno kulinariko, prelepim podeželjem, naravnih biserov in prijaznih ljudi," je poudarila Pivčeva.

Ministrica se je srečala tudi s sekretarko za hrano in zdravstvo Sophio Chan Sui-chee, s katero sta se dotaknili področja zunanjetrgovinskih pravil in postopkov, ki so potrebni tudi za izvoz nekaterih prehranskih produktov. Slovenija je zainteresirana za izvoz prehranskih proizvodov, kot so sladoledi, sadni veganski sorbeti, mleko v prahu ter goveje in perutninsko meso.

Ministričin obisk Hongkonga sicer predstavlja eno od pomembnih aktivnosti na področju mednarodnih aktivnosti ministrstva in je namenjen tretji predstavitvi Slovenije na enem največjih in najpomembnejših sejmov s področja promocije vina, alkoholnih pijač in prehrambnih proizvodov v Aziji.

Na sejmu v Hongkongu, ki bo vrata zaprl v soboto, se predstavlja sedem slovenskih vinarjev, Klet Goriška Brda, Edi Simčič, Aljoša Jakončič, Vinakoper, Vinakras, Radgonske Gorice, Steyer in podjetje Alps Wine, ki zastopa podjetje Vipava 1894, kmetijo Tomažič, Karola & Igorja & Marjana Simčiča ter Aufbix gin, ter oljarna Kocbek in proizvajalec sladoledov iz kakovostnih naravnih sestavin Stork.

Na razstavnem prostoru se Slovenijo prikazuje tudi skozi promocijo najstarejše trte na svetu. Na posebnem informativnem pultu se obiskovalci in poslovni partnerji lahko seznanijo z možnostmi, ki jih ponuja Slovenija, obenem pa občudujejo fotografije naših najbolj znanih mest in krajev.

Pivčeva se je ob tej priložnosti srečala tudi z vodstvom tamkajšnjega sejemskega centra, na srečanju pa je izpostavila potrebo po krepitvi na večih področjih, med drugim na področju zunanje trgovine, izobraževanja in sodelovanja na najpomebnejših sejmih, so še navedli na minisrstvu in dodali, da je ministrica obisk označila za zelo uspešen in pomemben za krepitev gospodarskega in političnega sodelovanja.