c S
Na kratko iz gospodarstva 10.11.2018 08:55 Ljubljana, 09. novembra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba CargoX je na kongresu mednarodne zveze za cestni prevoz IRU World Congress zmagala med 77 inovativnimi zagonskimi podjetji. CargoX, ki si je zmago delil z družbo Zeleros, je februarja začel razvijati platformo CargoX za enostaven, varen, hiter in povsem elektronski prenos dokumentov ter izkazov lastništva dokumentov s pomočjo tehnologije blockchain, ravno ta rešitev pa je prepričala družbo Road Ventures, ki je v okviru konfresa IRU organizirala tekmovanje zagonskih podjetij. Zmaga na tekmovanju je po besedah operativnega direktorja CargoX Igorja Jakomina potrditev, da je CargoX na pravi poti. "Platformo bomo širili v vse veje branže, kjer smo prisotni, načrtujemo pa tudi lansiranje novih produktov v zelo kratkem času," je, kot so sporočili iz CargaX, povedal Jakomin.

IBM je ta teden na konferenci Think South East Europe na Bledu naznanil, da startupi iz jugovzhodne Evrope izbirajo rešitve IBM Cloud za umetno inteligenco, veriženje blokov ter internet stvari za razvoj inovacij in širitev poslovanja na globalni ravni. Med njimi so Blinking, ponudnik digitalne identitete, ki temelji na veriženju blokov, razvijalec in proizvajalec električnih pogonskih sistemov na kolesih Elaphe in razvijalec kardialnih medicinskih pripomočkov HeartBit, so sporočili iz IBM, ki iz storitev v oblaku letno ustvari 19 milijard dolarjev prihodkov.

Podjetje Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret je po pravnomočnem izboru za izvedbo del podpisalo pogodbo za gradnjo koridorja Spodnja Gračanica (Donja Gračanica) - predor Zenica. Pogodba je vredna 67,36 milijona evrov, 11,03 milijona evrov zagotavlja EBRD. Direktor Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret Evren Utku Gök je ob tem poudaril, da podjetje nadaljuje uspešno in pravočasno izvajanje del v BiH in da bodo tudi na novem projektu priložnosti za lokalna podjetja in zaposlene, so sporočili iz družbe.

Evropska komisija je podelila nagrade trem zmagovalcem natečaja za evropske socialne inovacije 2018, ki je letos potekal pod geslom Pre:misli lokalno. Med dobitniki je tudi slovenski projekt Heritagelab, idrijski inkubator za poslovne ideje, ki gradijo na kulturni dediščini. Projekt izvajajo mladi v sklopu društva Idrija 2020. Druga dva nagrajenca sta digitalna potovalna platforma za gluhe osebe Ulisse iz Italije in romunski interaktivni avtobus Career Bus, v katerem mladi na podeželju dobijo karierne informacije in se učijo novih poklicnih spretnosti. Kot so poudarili v komisiji, so dobitniki s svojimi projekti uspešno in prepričljivo pokazali, kako je mogoče lokalne družbene izzive, ki so posledica spreminjajočega se gospodarstva, pretvoriti v priložnosti za mlade. Vsak izmed nagrajencev bo prejel 50.000 evrov, so sporočili iz komisije.