c S
Delavcem Uljanika zagotovili minimalne plače, stavka se nadaljuje 10.11.2018 08:55 Zagreb/Pulj, 09. novembra (STA) - Hrvaška vlada je zagotovila denar za tri minimalne plače delavcem največje hrvaške ladjedelniške skupine Uljanik, je danes potrdil hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat. Minimalne plače naj bi začeli nakazovati prihodnji teden. Delavci vztrajajo pri stavki, vse dokler ne bodo dobili celotnih plač.

Minister Horvat danes v Zagrebu dejal, da je vlada zagotovila denar za minimalne plače, a je od uprave ladjedelnice in delavcev odvisno, ali bodo denar tudi nakazali. Povedal je, da država ne bo več financirala ladjedelništva kot doslej ter da nov način poslovanja Uljanika pričakuje z začetkom prihodnjega leta.

Vlada je prek agencije za zavarovanje delavskih terjatev zagotovila tri minimalne plače delavcem Uljanika v skladu s hrvaškimi zakoni, ki to dovoljujejo v primeru stečaja ali blokad računov delodajalca. Minimalna plača znaša 2700 kun (365 evrov).

Stavkovni odbor v puljskem Uljaniku je v četrtek sporočil, da je nekaj deset delavcev dobilo septembrske plače, potem ko so nekateri upniki plačali obveznosti do ladjedelnice. Obenem so potrdili, da bodo nadaljevali stavko do izplačila celotnih plač vsem zaposlenim.

Iz stavkovnega odbora 3. maja z Reke so po današnjem srečanju z upravo in nadzorniki skupine napovedali, da bodo prihodnji teden delavcem nakazali minimalno plačo za september. Sicer je račun 3. maja blokiran. Pričakujejo, da bodo razliko do polne plače dobili naknadno, ko bodo lastniki ladij, ki jih gradijo na Reki, plačali storitve ladjedelnici.

Nova uprava Uljanika je v začetku tedna hrvaški vladi predstavila nov načrt prestrukturiranja skupine, ki naj bi ga naslednji teden znova poslali Evropski komisiji. Iz vlade so sporočili, da potekajo pogajanja z več potencialnimi vlagatelji, ki kažejo interes za 3. maj kot za puljsko ladjedelnico.

Po sprejetju načrta bo verjetno tudi jasno, koliko jamstev iz proračuna bo Hrvaška morala izplačati glede na dogovorjena, a nedokončana naročila ladij.

Hrvaški minister za finance Zdravko Marić je ob današnji predstavitvi rebalansa na seji hrvaške vlade povedal, da zaradi obveznosti do Uljanika ne more povedati, da bodo leto sklenili s presežkom v državni blagajni. V vladi računajo, da bodo morali zaradi državnih jamstev Uljaniku plačati najmanj 2,5 milijarde kun (338 milijonov evrov).

Za rebalans so se sicer odločili, ker se je pokazalo, da bo država vknjižila več proračunskih prihodkov in manj stroškov od prejšnjih ocen. Proračunske prihodke so zvišali za 144 milijonov kun (19,5 milijona evrov) na 129,2 milijarde kun (17,46 milijarde evrov), stroške pa znižali za 1,6 milijarde kun (216 milijonov evrov) na 131,7 milijarde kun (17,79 milijarde evrov).