c S
Pekarna Pečjak lani z nekoliko nižjim dobičkom 11.11.2018 08:55 Škofljica, 10. novembra (STA) - Pekarna Pečjak je lani ustvarila 33,1 milijona čistih prihodkov od prodaje, kar je 12,4 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je kljub temu znižal za 2,8 odstotka na 1,43 milijona evrov. Poslovanje so po navedbah družbe oteževale rastoče cene surovin in energentov, precej pa so lani namenili tudi za investicije.

Kot je v poročilu o poslovanju, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, zapisal direktor vodilnega slovenskega proizvajalca izdelkov iz zamrznjenega testa Silvester Pečjak, so lani proizvedli 8800 ton izdelkov.

Ob zaključevanju pomembnega investicijskega cikla se je prodaja na domačem trgu okrepila za devet odstotkov, izvoz pa je na letni ravni dosegel 38-odstotno rast. Pridobili so namreč nove kupce v Avstriji in na Švedskem, hčerinska družba na Hrvaškem Pekarna Pečjak Zagreb pa je beležila 52-odstotno rast prodaje.

Poslovanje so lani oteževale rastoče cene surovin, predvsem maščob, jajc, mlečnih izdelkov in embalaže, ter rastoče cene energentov in storitev. Zvišali so se tudi stroški dela.

Družba, ki deset odstotkov dobička vsako leto razdeli med zaposlene, je za investicije lani namenila 7,2 milijona evrov. Med drugim so kupili dva poslovno-skladiščna objekta, lokal, stroje in nekaj novih tovornih vozil.

Konec lanskega leta je Pekarna Pečjak zaposlovala 342 oseb, kar je devet več kot leto prej.