c S
Seascape lani precej povečal prihodke 11.11.2018 08:55 Ljubljana, 10. novembra (STA) - Ljubljansko podjetje za razvoj in proizvodnjo jadrnic Seascape, ki je julija postalo del francoske skupine Benetau, je lani ustvarilo 4,15 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 38 odstotkov več kot predlani. Čisti dobiček se je kljub temu zmanjšal, in sicer za 88,5 odstotka na 8750 evrov.

Francoska skupina Benetau, ki izdeluje jadrnice, gliserje in jahte, je prevzela 60-odstotni delež v podjetju, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja na globalnem tržišču, ustanovitelja Sescapa Andraž Mihelin in Kristjan Hajnšek pa sta obdržala 40-odstotnega.

Seascape je del francoske skupine, ki zaposluje okoli 7000 ljudi in je prisotna še v Italiji, ZDA, na Poljskem in Kitajskem, v minulem poslovnem letu pa je ustvarila nekaj več kot 1,2 milijarde evrov prihodkov, postal v začetku julija. Če je nekoč Benetau stavil predvsem na izdelavo jadrnic, je v zadnjih letih pomembnejši segment postala izdelava gliserjev in jaht.

"Naš nakup deleža v Seascapu nam bo omogočil ponudbo majhnih jadrnic, zasnovanih tako za novince v jadranju koz za entuziaste," je julija poudaril prvi mož Benetauja Herve Gastinel. Dodal je, da s Seascapovimi izdelki stavijo predvsem na mlajše kupce.

Seascape je bil ustanovljen leta 2008 in trenutno ponuja štiri modele jadrnic, dolge med 4,3 metra in osem metrov. Ime si je začel ustvarjati z modelom seascape 18, 5,5 metra dolgo športno-potovalno jadrnico, ki je leta 2010 osvojila tudi naziv evropske jadrnice leta. Ponuja tudi model 27, odprtomorsko jadrnico s celotno potovalno infrastrukturo, ki jo je mogoče prevažati s prikolico, z modelom seascape 24 pa cilja na vsesplošno priljubljenost pri jadralskih navdušencih.

Po navedbah Benetauja je ljubljansko podjetje, ki je lani prvič izdelalo več kot 100 jadrnic na leto, postalo vodilni igralec v svojem segmentu in ponuja multifunkcijske jadrnice, privlačne za širok nabor kupcev.