c S
Medex lani z nižjim dobičkom 12.11.2018 07:10 Ljubljana, 11. novembra (STA) - Družba Medex, ki se med drugim ukvarja s točenjem medu in proizvodnjo prehranskih dopolnil, je lani ustvarila 13,31 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 2,5 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je kljub temu znižal za 9,5 odstotka na 1,61 milijona evrov, je razvidno iz letnega poročila družbe, objavljenega na Ajpesu.

Kot je v poročilu zapisala direktorica družbe Aleška Mižigoj, se je realni prihodek od prodaje na drobno lani v primerjavi z letom poprej na državni ravni res precej zvišal, a je trgovina z živili dosegla skromno rast. V zadnjih sedmih letih je slednja celo upadla, in sicer za 10,5 odstotka. Lansko poslovanje Medexa je spremljala tudi negotovost glede usode trgovskih podjetij Mercator in Tuš.

Minulo poslovno leto tako Mižigojeva ocenjuje kot delno uspešno. Prihodki na domačem in tujem trgu so rahlo zrasli, težavo pa so predstavljali izdelki iz medu nizke kakovosti, ki na trg prodirajo iz južnih držav in izjemno znižujejo cene, opozarjajo v Medexu.

Glede tujih trgov v družbi izpostavljajo Savdsko Arabijo, kamor so lani že dobavili prve izdelke. Sodelovati so začeli tudi z Bahrajnom in Srbijo.

Letošnje leto bo po ocenah družbe zaznamovala rast na tujih trgih, na domačem trgu pa si želijo ureditve trga medu, "saj med dvomljive kakovosti po izjemno nizkih cenah ruši vse - tako čebelarje kot kakovostne in zanesljive polnilce medu".

Opozarjajo tudi na "dvojna merila pri oglaševanju prehranskih dopolnil, saj se mnoga podjetja poslužujejo nedovoljenih in zavajajočih trditev, inšpektorji pa žal ukrepajo precej selektivno". Nekaj negotovosti jim prav tako povzroča zaostrovanje mednarodne retorike na trgovinskem področju.

Za letos so med drugim napovedali dokončanje projekta celovite prenove laboratorijev in skladišč, družbo pa nameravajo tudi informacijsko posodobiti in pripraviti na digitalizacijo.

Konec minulega leta je Medex zaposloval 94 oseb, kar je pet več kot leto prej.