c S
V Hinjah pri Žužemberku infrastrukturo uredili obrtno-industrijsko cono 12.11.2018 07:10 Žužemberk, 11. novembra (STA) - V Hinjah v Občini Žužemberk so nedavno odprli infrastrukturno urejeno obrtno-industrijsko cono. Naložba je to dolenjsko občino stala nekaj manj kot 260.000 evrov, hkrati pa je ta za gradnjo nove ceste Lazinja-Hinje odštela še 90.000 evrov. Z naložbama želi občina zaustaviti odseljevanje z demografsko ogroženega območja.

Po podatkih žužemberške občine so med infrastrukturnim urejanjem hinjske obrtno-industrijske cone uredili 220-metrsko dostopno cestišče, položili 270 metrov optičnih vodov, uredili javno razsvetljavo, zgradili dobrih 200 metrov vodovoda, skoraj 300-metrski meteorni kanal in uredili elektro-kabelske kanalizacijo, pred tem pa so morali opraviti arheološki pregled zemljišča.

Vsa dela so v dveh korakih opravili letos, cesto Lazinja-Hinje pa so začeli graditi že lani, so dodali.

Sicer pa si od komunalno urejene in razširjene hinjske obrtno-industrijske cone obetajo okrepitev proizvodnje zdaj tam delujočega edinega podjetja in hkrati prihod novih podjetij.

Stavijo predvsem na vse vrste predelovalnih, proizvodnih in obrtnih dejavnosti, na skladiščne, prometne in spremljajočih dejavnosti, kot so trgovina, gostinstvo, finančno posredništvo, dejavnosti javne uprave in druge dejavnosti.