c S
Zavod za zaposlovanje navezal stike z več kot 290 delodajalci 09.11.2018 13:01 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Zavod za zaposlovanje je v četrtek v sklopu evropskega tedna poklicnih spretnosti organiziral četrti Dan za delodajalce. Izvedli so 198 aktivnosti in dogodkov po vsej državi, na katerih je sodelovalo 293 delodajalcev. Uslužbenci zavoda so delodajalce obiskali in jim predstavili, kako lahko zavod sodeluje pri usposabljanju novih delavcev.

Kot so sporočili z zavoda, so letos obiskali 151 delodajalcev, kjer so si uslužbenci zavoda lahko ogledali konkretna delovna okolja, spoznali delovna mesta in pogoje, ki so potrebna za njihovo zasedbo. Tako lahko zavod na prosta delovna mesta posreduje ustreznejše kandidate iz svoje evidence - s kompetencami, ki jih delodajalci potrebujejo za opravljanje določenega dela.

Poleg tega so na zavodu pripravili tudi druge aktivnosti, namenjene predvsem delodajalcem, kot so hitri zmenki, mini zaposlitveni sejmi, poslovni zajtrki, okrogle mize ter tako krepili sodelovanje in partnerstva z delodajalci kot tudi z drugimi akterji na trgu dela. Izvedli so 47 različnih dogodkov in aktivnosti, pri katerih je sodelovalo 142 delodajalcev.

Z namenom izboljšati posredovanje najbolj ustreznih kandidatov so obiskali tako manjše kot velike delodajalce in jim predstavili svoje storitve s poudarkom na pisarnah za delodajalce, kjer so jim na enem mestu na voljo vse storitve zavoda.

Spregovorili so tudi o aktualnih programih aktivne politike zaposlovanja, o načrtovanih zaposlitvah ter o možnostih sodelovanja pri usposabljanju novih delavcev. Po drugi strani so delodajalci predstavili svoje potrebe po specifičnih znanjih.

Območne službe so pri izvedbi letošnjih dogodkov izpostavile dobre izkušnje z izvedenim zastopanjem brezposelnih oseb pri delodajalcih in z izvedbo mini zaposlitvenih sejmov, pri katerih so pri izboru kandidatov izhajali zgolj iz kompetenc in interesa brezposelnih oseb.

Tudi letos je bil cilj vseh aktivnosti, da se delodajalci v roku enega leta odločijo za sodelovanje z zavodom. Po lanskem Dnevu za delodajalce je 70 odstotkov obiskanih delodajalcev v roku pol leta po dogodku sodelovalo z zavodom, medtem ko se je v šestih mesecih po dogodku pri sodelujočih delodajalcih zaposlilo 112 brezposelnih.

Tokrat je 83 odstotkov delodajalcev izrazilo željo, da bi v prihodnje želeli sodelovati z zavodom pri zaposlovanju novih sodelavcev. Pri tem si želijo pomoč predvsem pri iskanju in strokovnem izboru primernih in motiviranih kandidatov ter pri koriščenju programov aktivne politike zaposlovanja. 71 odstotkov delodajalcev bi bilo pripravljenih sodelovati pri usposabljanju brezposelnih, ki trenutno še nimajo ustreznih znanj in izkušenj za delo v podjetju. Kar 95 odstotkov delodajalcev je menilo, da je bil obisk koristen, zato bo zavod tudi v prihodnje nadaljeval s podobnimi aktivnostmi.