c S
Industrijska proizvodnja v devetih mesecih višja za 6,2 odstotka 09.11.2018 11:51 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji je bila v prvih devetih mesecih za 6,2 odstotka višja kot v enakem obdobju lani. V septembru je bila na mesečni ravni nižja, na letni pa višja, poleg tega je bila za več kot petino višja od povprečja leta 2015, je danes objavil državni statistični urad.

V prvih devetih mesecih se je proizvodnja v predelovalnih dejavnostih okrepila za 6,7 odstotka ter v oskrbi z električno energijo, plinom in paro za 2,3 odstotka. V rudarstvu se je znižala za en odstotek.

Proizvodnja se je povečala v vseh skupinah proizvodov glede na tehnološko zahtevnost, in sicer proizvodnja visoko tehnološko zahtevnih proizvodov za 6,2 odstotka, srednje visoko tehnološko zahtevnih proizvodov za 8,5 odstotka, srednje nizko tehnološko zahtevnih proizvodov za 6,1 odstotka in nizko tehnološko zahtevnih proizvodov za 5,3 odstotka.

Po namenskih skupinah izdelkov se je najbolj okrepila proizvodnja izdelkov za investicije, za 14 odstotkov. Proizvodnja izdelkov za široko porabo se je povečala za 3,4 odstotka, pri tem trajnih proizvodov za široko porabo za 5,3 odstotka in netrajnih proizvodov za široko porabo za tri odstotke. Proizvodnja izdelkov za vmesno porabo se je okrepila za 4,2 odstotka, od tega energentov za 0,8 odstotka in surovin za pet odstotkov.

Septembra je bila vrednost industrijske proizvodnje za 2,1 odstotka nižja kot avgusta in za 0,5 odstotka višja kot septembra lani.

Nižja kot v prejšnjem mesecu je bila v vseh industrijskih dejavnostih: v predelovalnih dejavnostih za 2,2 odstotka, v rudarstvu za 1,6 odstotka in v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro za 0,8 odstotka.

Med proizvodi glede na tehnološko zahtevnost sta se v septembru na mesečni ravni zvišali vrednosti proizvodnje srednje visoko tehnološko zahtevnih in nizko tehnološko zahtevnih proizvodov (za 1,6 in 0,6 odstotka), znižali pa vrednosti proizvodnje visoko tehnološko zahtevnih in srednje nizko tehnološko zahtevnih proizvodov (za 21,8 in 0,6 odstotka).

Proizvodnja izdelkov za vmesno porabo se je v mesečni primerjavi znižala za 0,8 odstotka, v letni pa za 0,4 odstotka. Pri tem je proizvodnja energentov upadla za 1,5 in 0,1 odstotka, proizvodnja surovin pa za 0,5 in 0,2 odstotka. Proizvodnja izdelkov za investicije se je okrepila za 1,1 odstotka na mesečni in 6,1 odstotka na letni ravni. Proizvodnja izdelkov za široko porabo je upadla za 6,8 odstotka in 2,5 odstotka, pri čemer se je proizvodnja trajnih izdelkov okrepila za 0,9 in štiri odstotke, proizvodnja netrajnih izdelkov pa se je znižala za 8,7 in štiri odstotke.

V primerjavi s povprečjem leta 2015 je bila vrednost industrijske proizvodnje septembra višja za 20,7 odstotka, pri tem v predelovalnih dejavnostih za 23,1 odstotka in v rudarstvu za 14,3 odstotka, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa je ostala na enaki ravni.

Prihodek od prodaje v industriji je v devetmesečju za 6,5 odstotka presegel tistega iz enakega lanskega obdobja. Septembra je bil tako na mesečni kot na letni ravni nižji za 0,4 odstotka. Dolgoročno, glede na povprečje leta 2015, se je zvišal za 19 odstotkov.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje se je v devetmesečju povečala za 8,4 odstotka. Septembra se je na mesečni ravni zvišala za 1,2 odstotka, na letni ravni pa za 8,7 odstotka, glede na povprečje leta 2015 pa za 26 odstotkov.