c S
Izvoz septembra nižji, v devetmesečju višji 09.11.2018 11:15 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Izvoz Slovenije je septembra znašal 2,58 milijarde evrov in bil za 0,5 odstotka nižji kot septembra lani. Uvoz se je povečal za 7,7 odstotka na 2,56 milijarde evrov. Prvič po oktobru 2016 se je zgodilo, da je bila ena od teh dveh vrednosti v mesečni primerjavi nižja, je danes objavil statistični urad.

V devetih mesecih leta so slovenska podjetja medtem izvozila za 22,9 milijarde evrov blaga, uvozila pa za 22,4 milijarde evrov blaga. Vrednosti izvoza je bila v primerjavi z enakim obdobjem lani višja za 9,7 odstotka, vrednost uvoza pa za 10,6 odstotka.

Presežek v blagovni menjavi s tujino je dosegel 482,3 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 102,1-odstotna. Slovenija je presežek v blagovni menjavi s tujino po navedbah statistikov zabeležila vsak mesec, razen maja.

Najpomembnejši državi partnerici sta bili tako pri izvozu kot uvozu Nemčija in Italija. Glavni izvozni proizvodi so bili iz skupin osebni avtomobili in zdravila, glavni uvozni proizvodi pa iz skupin osebni avtomobili in olja, dobljena iz nafte in bituminoznih materialov.

Kljub septembrskem upadu izvoza na mesečni ravni sta bili vrednosti izvoza in uvoza višji od povprečne vrednosti mesečnega izvoza in uvoza v lanskem letu. V menjavi s tujino je bil septembra ustvarjen presežek v vrednosti 17,9 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 100,7-odstotna.

Slovenija je pri trgovanju z državami članicami EU septembra ustvarila 77,5 odstotka vsega izvoza in 76,2 odstotka vsega uvoza. V te države je izvozila za dve milijardi evrov ali 2,1 odstotka več. Uvozila je za 1,95 milijarde evrov ali dva odstotka več. Presežek je dosegel 47,8 milijona evrov.

Izvoz v države, ki niso članice EU, je septembra znašal 579,9 milijona evrov ali za 8,6 odstotka manj kot septembra lani. Uvoz iz teh držav pa je znašal 609,9 milijona evrov ali za 31,5 odstotka več.

Septembra je bil v blagovni menjavi s temi državami ustvarjen primanjkljaj v višini 30 milijonov evrov. Od februarja 2015 je bil razen v lanskem avgustu ter letošnjem januarju in septembru s to skupino držav ustvarjen presežek.