c S
Indeksi na evropskih borzah obarvani rdeče 09.11.2018 10:44 Frankfurt/Pariz/London, 09. novembra (STA) - Indeksi na evropskih borzah v uvodu v zadnji trgovalni dan v tem tednu izgubljajo. Vlagatelji so negotovi, čakajo na nadaljnje poteze ameriške centralne banke in na to, kako se bodo gibale cene nafte.

Okoli 10.15 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,8 odstotka pod izhodiščem. Prav toliko izgublja CAC 40 na borzi v Parizu, frankfurtski DAX je izgubil 0,9 odstotka. Londonski FTSE 100 je zdrsnil 0,6 odstotka.

Vlagatelji so si po vmesnih volitvah v ZDA nekoliko oddahnili in bili bolj optimistični, danes pa so znova bolj previdni, poročajo tuje tiskovne agencije. Ameriška centralna banka je v četrtek napovedala, da bo nadaljevala povečevanje ključne obrestne mere po načrtih, vlagatelji pa so vseeno upali, da bo to po kritikah predsednika ZDA Donalda Trumpa nekoliko upočasnila.

Vrednost evra ostaja pod 1,14 dolarja. Zjutraj se je vrednost skupne evropske valute oblikovala pri 1,1345 dolarja, kaj je nekoliko manj kot v četrtek zvečer. Evropska centralna banka je takrat referenčni tečaj določila pri 1,1424 dolarja.

Negativno je bilo tudi dogajanje na azijskih borzah. Na japonski borzi je osrednji indeks izgubil odstotek, v Šanghaju 1,4 odstotka, v Hongkongu 2,4 odstotka, v Južni Koreji 0,3 odstotka, v Singapurju 0,5 odstotka. Indeks v Avstraliji se je oblikoval tik pod izhodiščem.