c S
Kety Emmi: Plače zaposlenih višje od prikazanih v stavkovnih zahtevah 09.11.2018 09:53 Slovenska Bistrica, 09. novembra (STA) - Vodstvo bistriškega podjetja Aluminium Kety Emmi, kjer so zaposleni ta teden zagrozili s stavko, za zdaj ne želi komentirati zahtev stavkovnega odbora, saj so sredi pogajanj. Direktor družbe, ki je v lasti poljskega kapitala, Roman Stegne je zatrdil, da zaposlenim izplačujejo višje plače, kot so bile prikazane v stavkovnih zahtevah.

Kot je povedal Stegne, si zaposleni in vodstvo podjetja prizadevajo, da bi z višino plač prišli nad povprečje v regiji, tudi v srednjeročni strategiji podjetja je to eden izmed pomembnih zastavljenih ciljev.

V zadnjih dveh letih so po njegovih besedah postopoma povečevali osnovno bruto plačo ter jo dvignili za več kot 16 odstotkov, zadnjič julija letos, ko so vsem bruto plačo dvignili za 48 evrov. Skupaj z variabilnim delom so plače povišali za več kot 20 odstotkov.

"Zastavljeno strategijo bodo uresničevali vse dokler zastavljenega cilja ne dosežemo, kar naj bi se zgodilo v letu ali dveh," pravi Stegne in dodaja, da ima podjetje zaradi narave dela precejšnjo potrebo po kadru iz prvih treh tarifnih razredov, ravno ta pa naj bi bil pri njih plačan bolje, kot ga plačuje marsikatero večje podjetje v okolici.

Stegne sicer morebitne stavke na način, kot je bila pripravljena, absolutno ne odobrava, saj naj bi bila predlagana na podlagi nepreverjenih, če ne celo zavajajočih podatkov. Ob tem ocenjuje, da so si zahteve in dejanska izplačila že zdaj zelo blizu, odgovor na zahteve pa bodo podali predvidoma v začetku naslednjega tedna.

V podjetju, ki je lani ustvarilo skoraj 25 milijonov evrov prihodkov, dva več kot leto prej, in 100.000 evrov čistega dobička, ki pa je bil občutno nižji kot leto prej, si po besedah direktorja prizadevajo za uvajanje programov z višjo dodano vrednostjo, ki bodo omogočali izvajanje zastavljene strategije, torej tudi višje plače.

"Posledično bomo ukinjali programe s slabšo dodano vrednostjo in s tem tudi ukinjali slabše plačana delovna mesta, kar pa bo pomenilo tudi manjša odpuščanja," je dejal Stegne in dodal, da je letošnje poslovanje nekoliko boljše kot lani. Po načrtu bo podjetje, ki je že skoraj dve leti v lasti poljske skupine Aluform Spolka, ustvarilo okoli 30 milijonov evrov prihodkov, ob tem pa si obetajo pozitiven poslovni izid.

Zaposleni so z vodstvom družbe v sredo začeli pogajanja za dvig plač. Še pred tem so s pomočjo Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) ustanovili stavkovni odbor in sprejeli stavkovne zahteve. Pogajati se nameravajo do 14. novembra, če do takrat dogovora ne bo, bodo začeli stavko.

Kot so v četrtek sporočili iz KSS, je stavkovni odbor pripravil posodobljene približevalne stavkovne zahteve in jih v skladu s sredinim dogovorom predal vodstvu podjetja. V njih delavci zahtevajo dvig bruto osnovne plače najmanj na višino z zakonom določene minimalne plače, torej na 842,79 evra.

V sindikatu so ob tem poudarili, da je dialog z vodstvom družbe za zdaj konstruktiven, delavci pa zahtevajo sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi. Od vodstva podjetja pričakujejo, da bo stavkovnemu odboru nasprotni predlog predalo najpozneje v ponedeljek, hkrati pa so zagotovili, da bodo naredili vse, da do stavke ne pride.