c S
Cene nafte brez večjih premikov 09.11.2018 09:17 Singapur, 09. novembra (STA) - Cene nafte, ki v zadnjih tednih beležijo izrazit negativni trend, danes ne izkazujejo večjih premikov. Medtem ko skrbi glede povpraševanja po črnem zlatu ostajajo, pa strahov glede pomanjkanja ponudbe ob začetku veljave ameriških sankcij proti Iranu ni več. Trg obenem pričakuje izplen zasedanja razširjenega Opeca ta konec tedna.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent z dobavo januarja je treba trenutno odšteti 70,74 ameriškega dolarja, kar je devet centov več kot v četrtek. Cena zahodnoteksaške nafte za decembrsko dobavo je medtem upadla za sedem centov na 60,60 dolarja.

V četrtek sta se obe vrsti nafte zopet precej pocenili, od začetka oktobra, ko so se cene obrnile navzdol, pa sta cenejši za približno petino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na trgu ostajajo skrbi glede usode razvoja globalnega gospodarstva v luči naraščajočih tveganj zaradi trgovinskih sporov in geopolitičnega dogajanja, obenem pa so se naftni trgovci otresli skrbi, da bo začetek veljave ameriških sankcij proti Iranu močneje posegel v ponudbo črnega zlata. Druge velike proizvajalke so namreč povečale črpanje, obenem pa so ZDA iz sankcij začasno izvzele nekaj velikih gospodarstev.

Naftni trgovci bodo zdaj konec tedna pogledovali proti Abu Dabiju, kjer bodo zasedali ministri držav članic naftnega kartela Opec in nekaterih drugih velikih proizvajalk, ki z njim sodelujejo pri uravnavanju količine nafte na svetovnih trgih. Po nekaterih poročilih naj bi bilo na srečanju govora tudi o možnosti manjšega črpanja nafte naslednje leto zaradi naraščajočih zalog v industrijskih državah in padajočih cen surove nafte.