c S
V podjetju Želva med zaposlenimi že polovica invalidov 09.11.2018 07:17 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Podjetje za usposabljanje in zaposlovanje invalidov Želva se je v 27 letih iz majhne mizarske delavnice s tremi zaposlenimi razvilo v srednje razvito podjetje z 252 zaposlenimi, od tega je polovica invalidov. Samo letos je družba, ki je prejela tudi nagrado za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov, na novo zaposlila 16 invalidov.

Podjetje Želva je leta 1991 ustanovilo Sožitje - Zveza društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije, in sicer na predlog Zavoda RS za zaposlovanje. Osnovno poslanstvo podjetja je usposabljanje in zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami (predvsem motnjo v duševnem razvoju) in težje zaposljivih oseb ter iskanje novih zaposlitvenih priložnosti zanje.

Podjetje je konec septembra poleg podjetij Centernorma, Eurobox in Dobrovita prejelo nagrado za dobro prakso na področju zaposlovanja invalidov, ki jo podeljuje ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Nagrado jim je danes predala generalna direktorica direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja na ministrstvu za delo Dragica Bac. Ta je ob tej priložnosti poudarila, da je "Želva eno najbolj raznolikih invalidskih podjetij v Sloveniji, ki poleg lastne dejavnosti izvaja tudi programe zaposlitvene rehabilitacije ter programe varstveno-delovnega centra na številnih lokacijah po Sloveniji". Izpostavila je, da "družba z multidisciplinarnim pristopom svojih služb in rehabilitacijskega tima skrbi za celosten pristop k zaposlenim", so po dogodku sporočili iz podjetja.

Direktorica podjetja Želva Mira Potokar pa je ob prevzemu nagrade poudarila, da je "Želva že od samega začetka predstavljala drugačno priložnost za invalide, ki jih je zaposlovala". "V Želvi so namreč vsi zaposleni invalidi enakovredni partnerji in sodelavci, prepletenost zaposlenih pa se odraža na vseh ravneh. Praktično ni dejavnosti in ravni v podjetju, kjer ne bi bilo zaposlenih invalidov," je povedala.

Ob tej priložnosti je podjetje predstavilo tudi svojo novo celostno grafično podobo, so sporočili.

Svečanosti se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je pojasnil, da mesto Ljubljana že dolgo sodeluje z Želvo, ki med drugim skrbi tudi za vzdrževanje Poti spominov in tovarištva.