c S
Delodajalci v trgovini ogorčeni nad postopkom določanja minimalne plače 09.11.2018 07:17 Ljubljana, 08. novembra (STA) - V Trgovinski zbornici Slovenije so danes opozorili, da je vlada v celoti obšla socialni dialog, s tem ko so predlog novele zakona o minimalni plači sopodpisali koalicijski poslanci. Če bi ga v zakonodajni postopek vložila vlada, bi namreč moral predlog obravnavati Ekonomsko-socialni svet.

Predlog novele zakona o minimalni plači je v sredo v DZ vložila stranka Levica, podpisali pa so ga tudi poslanci koalicijskih strank. V njem je zapisano, naj se minimalna plača prihodnje leto zviša na 667 evrov neto in leta 2020 na 700 evrov neto, iz nje pa izločijo vsi dodatki. Dogovoriti se morajo le še o tem, kdaj naj bi do izločitve dodatkov prišlo.

Če bi predlog novele zakona vložila v zakonodajni postopek vlada, bi moral biti skladno s konvencijo Mednarodne organizacije dela in pravili o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta usklajen oz. vsaj usklajevan v okviru tripartitnega socialnega dialoga med delodajalci, sindikati in vlado, so sporočili iz Trgovinske zbornice Slovenije. Takšna zagotovila so navzoči na zadnji seji Ekonomsko-socialnega sveta dobili tudi od predsednika vlade Marjana Šarca.

Na trgovinski zbornici so zato ogorčeni nad dejstvom, da je vlada s tem, ko so koalicijski poslanci sopodpisali predlog novele zakona, obšla svoje obveznosti ter s tem tudi tripartitni socialni dialog.

Naj predlog čim prej obravnavajo socialni partnerji, je sicer danes pozvala tudi ministrica za delo Ksenija Klampfer, po katere besedah ministrstvo pri pripravi zakonskega osnutka ni sodelovalo. Sama zvišanje minimalne plače podpira, a se ji zdi to vprašanje tako pomembno, da mora biti stvar socialnega dialoga.