c S
Na konferenci združenja za kakovost tudi o vlaganju v odličnost 09.11.2018 07:17 Portorož, 08. novembra (STA) - Za dvig dodane vrednosti naših podjetij v prostoru brez meja bo nujno treba vlagati v inovativnost in odličnost, je na konferenci združenja za kakovost v Portorožu poudaril predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup. Letošnja konferenca poteka pod geslom Rastemo s kakovostjo.

Gorjup, direktor družbe BSH Hišni aparati in po izboru Združenja Manager menedžer leta, je opozoril, da je produktivnost slovenskih podjetij danes okoli 20 odstotkov pod evropskim povprečjem, po dodani vrednosti pa smo še nižje, zaradi česar so tudi plače približno na polovici evropskih.

"Če se hočemo dvigniti, kar je nujno potrebno v tem prostoru brez meja, bo treba dvigniti dodano vrednost," je dodal Gorjup, pri čemer je bil mnenja, da bo treba ogromno vložiti v odličnost.

"Rast dodane vrednosti pomeni samo to, da ne bomo rasli količinsko, ampak predvsem vrednostno. Vrednostno rast pa lahko dosežemo le na tak način, da več vložimo v našo inovativnost in odličnost," je še razmišljal prvi mož GZS.

Če hočemo izboljšati stanje, je dodal Gorjup, bo treba delati bolje in bolj učinkovito, pri tem pa ustvariti pozitivno javno mnenje do vlaganja v kulturo poslovne odličnosti, saj je treba "doseči konsenz, da je to edina pot, ki nas vodi v podjetjih, organizacijah in na podlagi tega v vsej družbi". Naša naloga je, da s spodbujanjem kulture inovacij dvignemo svojo dodano vrednost in učinkovitost, je še izpostavil predsednik zbornice.

Na že 27. letni konferenci Slovenskega združenja za kakovost in odličnost (SZKO) se bo do petka zvrstilo okoli 50 različnih referatov.

Pri tem je predsednik SZKO Marko Lotrič v svojem pozdravnem nagovoru poudaril, kako moramo kot družba združiti moči in delovati kot celota, pri čemer sta ključnega pomena medsebojno spoštovanje in upoštevanje drug drugega, predpogoj pa poznavanje drugih.

V času hitrih družbenih in tehnoloških sprememb je namreč uspeh bolj kot kadarkoli odvisen od razumevanja in povezovanja, je prepričan Lotrič, ki je izpostavil pomen gojenja kulture kakovosti in odličnosti ter spodbudnega družbenega okolja za skupno rast.

Zaradi obveznosti se odprtja konference nista udeležila predsednik republike Borut Pahor in minister za javno upravo Rudi Medved, je pa prisotne nagovoril predsednikov svetovalec France Arhar. Ta je opozoril na lakomnost, ki da je v ozadju vsakokratnih gospodarskih kriz. Če je denar sam po sebi etično nevtralen, pa po Arharjevem moralno vprašanje nastane okoli tega, kako ga pridobiš. Znotraj kategorije kakovosti je predsednikov svetovalec zato izpostavil vrednoti poštenosti in zaupanja.