c S
Centralna banka ZDA Federal Reserve brez sprememb v denarni politiki 09.11.2018 07:30 Washington, 08. novembra (STA) - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) danes po dveh dnevih zasedanja v skladu s pričakovanji ni spreminjal denarne politike in ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, ostaja na med 2,0 do 2,25 odstotka, kamor se je dvignila septembra.

Soglasna izjava FOMC, ki je tokrat ne spremlja novinarska konferenca predsednika Jeroma Powella, je podobna tisti z zasedanja v septembru, saj omenja, da bo nadaljnje postopno višanje ključne obrestne mere potekalo v skladu s širitvijo ekonomskih aktivnosti, trdnim položajem na trgu delovne sile in inflacijo blizu ciljne vrednosti dveh odstotkov letno.

FOMC opaža nadaljevanje trdne gospodarske rasti in nadaljevanje utrjevanja trga delovne sile, tveganja v ekonomiji pa so bolj ali manj uravnotežena. Naslednje zasedanje FOMC bo 18. in 19. decembra in analitiki pričakujejo, da se bo ključna obrestna mera takrat spet dvignila za 0,25 odstotne točke na med 2,25 do 2,50 odstotka.

Septembrsko povišanje ključne obrestne mere je bilo osmo po vrsti od kar je FOMC konec leta 2015 obrnil smer in po nižanju obresti zaradi krize od konca leta 2008 začel spet pritiskati na zavoro. Federal Reserve ocenjuje, da bo ameriška gospodarska rast letos 3,1-odstotna.

Višanje obrestnih mer se bo torej še nekaj časa nadaljevalo, dokler FOMC ne ugotovi, da je prišel do tako imenovane nevtralne obrestne mere, ki ne pospešuje rasti in viša inflacijo, obenem pa rasti ne zavira. Predsednik ZDA Donald Trump je sicer prepričan, da FOMC zavira gospodarsko rast in je centralno banko že označil za problem oziroma kar naravnost za grožnjo ameriškemu gospodarstvu.