c S
Ryanair in kabinsko osebje v Italiji z dogovorom o kolektivni pogodbi 08.11.2018 16:02 Milano, 08. novembra (STA) - Kabinsko osebje irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair v Italiji je z delodajalcem sklenilo kolektivno pogodbo. Za dogovor je glasovalo 88 odstotkov članov osebja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Glas je oddalo 84 odstotkov upravičencev, so dodali sindikati.

Kolektivna pogodba lahko s tem stopi v veljavo. Dogovor, ki upošteva italijansko zakonodajo, bo veljal do konca leta 2021, stevardese in stevardi pa si lahko z njim obetajo višje plače.

Popoldne je odjeknila novica, da je Ryanair dogovor dosegel tudi z nemškim sindikatom Verdi, ki zastopa njegovo kabinsko osebje v tej državi. Vendar morajo dogovor, ki naj bi prinesel zvišanje plač in druge ugodnosti, potrditi še člani sindikata.

Septembra je Evropska komisija pozvala Ryanair, naj spoštuje zakonodajo držav, v katerih deluje. Ryanair je namreč za vse svoje zaposlene dolgo uporabljal irsko zakonodajo in je zavračal dialog s sindikati. V zadnjih mesecih je, tudi po valu stavk, sklenil kolektivne pogodbe s sindikati v več državah.

Ryanair je največji nizkocenovni letalski prevoznik v Evropi. Njegovi boeingi 737 povezujejo več kot 215 letališč v 37 državah, deluje iz 86 baz v Evropi in Severni Afriki. Po lastnih navedbah zaposluje okoli 14.500 oseb, v poslovnem letu 2017/18 pa je vknjižil 7,15 milijarde evrov prihodkov in 1,45 milijarde evrov dobička.