c S
Zaposleni v bistriškem Kety Emmiju ustanovili stavkovni odbor 08.11.2018 15:24 Slovenska Bistrica, 08. novembra (STA) - Zaposleni v bistriškem podjetju Aluminium Kety Emmi so z vodstvom družbe v sredo začeli pogajanja za dvig plač. Še pred tem so s pomočjo Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) že ustanovili stavkovni odbor in sprejeli stavkovne zahteve. Pogajati se nameravajo do 14. novembra, če do takrat dogovora ne bo, pa bodo začeli stavko.

Kot so sporočili iz KSS, je stavkovni odbor pripravil posodobljene približevalne stavkovne zahteve in jih v skladu s sredinim dogovorom danes predal vodstvu podjetja. V njih delavci zahtevajo dvig bruto osnovne plače najmanj na višino z zakonom določene minimalne plače, torej na 842,79 evra.

Omenjena zahteva bi pomenila povprečno 20-odstotni dvig plač, pri čemer zaradi podhranjenosti plač v podjetniški kolektivni pogodbi glede na z zakonom določeno minimalno plačo najvišji, kar 35-odstotni dvig zahtevajo za prvi tarifni razred, najnižjega petodstotnega pa za četrti tarifni razred.

V sindikatu so ob tem poudarili, da je dialog z vodstvom družbe za zdaj konstruktiven, delavci pa zahtevajo sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi. Od vodstva podjetja pričakujejo, da bo stavkovnemu odboru nasprotni predlog predalo najpozneje v ponedeljek, hkrati pa so zagotovili, da bodo naredili vse, da do stavke ne pride.

Ob tem so se še dogovorili, da bodo pogajanja nadaljevali v sredo, pri čemer so delavci odločni, da bodo v primeru, če ne dosežejo zahtevanega, napovedali in izvedli stavko do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Sindikat KSS je sicer s podjetjem zaradi s podjetniško kolektivno pogodbo nižje določenih plač od določene z zakonom o minimalni plači od marca tudi v kolektivnem sporu na delovnem sodišču. Pri tem so opozorili, da naj bi podjetje zaposlene že vnaprej obvestilo, da sodbe ne bodo spoštovali, dolgo pa je tudi zavračalo socialni dialog.

Podjetje Aluminium Kety Emmi, nekoč del propadle skupine Aha poslovnežev Mojce Lukančič in Nigela Buxtona, je že skoraj dve leti v lasti poljske skupine Aluform Spolka. Lani je ustvarilo dobrih 24,8 milijona evrov prihodkov, kar je dva milijona evrov več kot leto prej. Po uspešno izpeljani prisilni poravnavi so lani kljub rasti proizvodnje ustvarili le nekaj manj kot 100.000 evrov čistega dobička, potem ko je ta leto prej znašal skoraj 1,5 milijona evrov.