c S
Šarec in Bratuškova od Bandellija pričakujeta pojasnila glede sporne komunikacije 08.11.2018 15:20 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Premier Marjan Šarec od ministra Marka Bandellija v ponedeljek pričakuje pojasnila glede sporne elektronske komunikacije oz. žuganja županskemu kandidatu Komna Eriku Modicu. Pojasnila pričakuje tudi predsednica SAB Alenka Bratušek, je povedal generalni sekretar stranke Jernej Pavlič. V SAB se strinjajo, da je bilo ministrovo ravnanje neprimerno.

V sredo je v medijih završalo ob razkritju elektronskega sporočila, ki ga je minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo iz vrst SAB Bandelli septembra posredoval županskemu kandidatu v občini Komen. V njem je bil Bandelli kritičen do Modičevih potez, pri čemer mu je navrgel, da že ve, kaj pomeni nepodpora dveh resorjev, ki ju vodi SAB. Bratuškova namreč vodi ministrstvo za infrastrukturo.

Minister se je opravičil že v sredo, ponovno pa tudi pred današnjo sejo vlade zatrdil, da obžaluje svojo napako.

V SAB sicer več napadov na njihovega ministra in nekdanjega župana Komna Bandellija jemljejo v luči lokalnih volitev in verjamejo, da bo "iz občine še kaj prišlo", je v današnji izjavi novinarjem pojasnil Pavlič. Za stranko je po njegovih navedbah pomembno, da je Bandelli sam spoznal, da je bila takšna komunikacija neprimerna, da se je opravičil in bo predsednici stranke prihodnji teden - trenutno je odsotna zaradi bolezni - pojasnil komunikacijo z Modicem ter tamkajšnji sosedski spor, o katerem je govora v spornem dopisu.

Generalni sekretar SAB se strinja, da je bila ministrova komunikacija z Modicem popolnoma neprimerna in se je zato v sredo tudi opravičil, tako Bratuškovi kot vsem, ki so bili vpleteni v elektronsko komunikacijo, je pojasnil Pavlič. Dodal je, da v SAB pred sredo s tem pismom niso bili seznanjeni.

Pavlič je sicer na novinarsko vprašanje komentiral Bandellijevo komunikacijo v širšem smislu, ki naj bi se že večkrat izkazala za problematično. "Strinjam se, da mora biti komunikacija vseh ministrov na ministrski ravni. Mogoče je tukaj še malo začetniške naivnosti oz. neznanja. Prej je bil Bandelli župan in slednji komunicirajo morda na malo drugačen način," je ocenil Pavlič in obenem spomnil, da je Bandelli komunikacijo na Twitterju skoraj že opustil in spreminja nekatere načine komuniciranja.

Zato mu želi dati priložnost, da to pojasni predsednici in potem izboljša način komuniciranja.

Za SAB je sicer po Pavličevih besedah tudi pomembno, da Bandelli na ministrstvu dela dobro in da počrpajo čim več sredstev iz kohezije.

Predsednik vlade sicer zadeve trenutno še ne komentira, so danes pojasnili v njegovem kabinetu. So se pa odzvali nekateri koalicijski partnerji, ki so ravnanje ministra večinoma označili za neprimerno, a dejali, da je presoja predvsem stvar Bratuškove in premierja.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je po koalicijskem srečanju Bandellijeve izjave označil za neizkušenost. Na vprašanje, ali lahko kredibilno opravlja funkcijo tudi v prihodnje, je Han odgovoril, da je to ključno vprašanje za predsednico SAB in za premierja.

V SMC se o tem posebej niso pogovarjali, vodja poslanske skupine Igor Zorčič pa je poudaril, da sam kaj takega kot minister ne bi naredil. Težko napove, kako bi ukrepali, če bi bil to minister iz njihove kvote, je dejal. Prav tako težko komentira, ali lahko minister z opravičilom ohrani kredibilnost in zaupanje pri nadaljnjem vodenju ministrstva. Je pa zatrdil, da tako ne deluje celotna politika. "Morda so kakšni ekscesi, a meni je tako delo tuje," je pojasnil Zorčič.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je za STA priznal, da mu je neprijetno komentirati to zadevo, ker gre za ministra iz kvote SAB. Po njegovem mnenju mora Bratuškova odločiti, kako in kaj. Pozitivno po njegovem mnenju je, da se je Bandelli opravičil, a takšna dejanja po Erjavčevih ocenah gotovo ne povečujejo ugleda vlade in tudi ne stranke SAB.

Erjavec je ob vprašanju, kako bi v takem primeru, kot se je izkazal pri Bandelliju, ravnala DeSUS, odvrnil, da takšne osebe v njihovi stranki gotovo ne bi predlagali za ministra. Je pa spomnil, da so se v DeSUS ob določenih primerih ministrov iz svoje kvote v preteklosti hitro odzvali.