c S
Vlada s programom odprave posledic decembrske ujme na stvareh 08.11.2018 13:55 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Vlada je danes sprejela program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi poplav in močnega vetra, ki so državo prizadeli decembra lani. Program, vreden 35 milijonov evrov, je pripravilo ministrstvo za okolje in prostor, za letos je zagotovljenih sedem milijonov evrov. Ujma je sicer v 140 občinah povzročila za 132,77 milijona evrov škode.

Končna ocena neposredne škode na stvareh zaradi posledic poplav in močnega vetra presega 0,3 promile načrtovanih prihodkov državnega proračuna za lani (2,65 milijona evrov), tako da je dosežen limit za pomoč v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč, so v sporočilu za javnost spomnili na uradu vlade za komuniciranje.

Ministrstvo za okolje in prostor je na podlagi zakona pripravilo 35 milijonov evrov vreden program odprave neposredne škode na stvareh, za letos je zagotovljenih sedem milijonov evrov, in sicer za prioritetne obnove. V nadaljnjih letih se bodo sredstva zagotovila v okviru razpoložljivih sredstev virov integralnega proračuna in skladov na ministrstvu.

"Namen in cilj programa je realizacija ukrepov, ki so potrebni za normalizacijo stanja na prizadetih območjih in preprečitev oziroma omilitev čezmerne škode do katere lahko pride v nadaljevanju, če se ukrepi ne bi izvajali," je poudarila vlada.

Poplave in močan veter so med 11. in 13. decembrom lani v 140 občinah na območju dolenjske, gorenjske, koroške, ljubljanske, notranjske, obalne, podravske, prekmurske, posavske, severnoprimorske, vzhodno štajerske, zahodno štajerske in zasavske regije skupno povzročile za 132,77 milijona evrov škode.

Največ neposredne škode je ujma pustila na vodotokih (75,13 milijona evrov) in v gozdovih (42,24 milijona evrov). Škode na gradbeno-inženirskih objektih je bilo za 7,5 milijona evrov, na državnih cestah za 2,72 milijona evrov, na stavbah za 2,14 milijona evrov in na gozdnih cestah za 1,31 milijona evrov.

Škode na uničenih objektih je za nekaj več kot 760.000 evrov, na kmetijskih zemljiščih za nekaj manj kot 640.000 evrov, na železnici za nekaj manj kot 230.000 evrov, medtem ko je bilo škode v parkih in vrtovih, ki so kulturna dediščina, za nekaj več kot 100.000 evrov.

V programu odprave posledic je me drugim navedena določena vrsta in predvideno število stvari, ki jih je treba obnoviti, vrsta in predvideno število objektov, ki jih je treba zgraditi zaradi posledic naravne nesreče ali njene ponovitve, ocenjena višina sredstev po posameznih ukrepih odprave posledic naravne nesreče na stvareh in ocena predvidene porabe sredstev v posameznih proračunskih letih.