c S
Voc Celje bo leto sklenil z višjimi prihodki 08.11.2018 13:29 Šentjur, 08. novembra (STA) - Celjska družba Vzdrževanje in obnova cest (Voc) bo letošnje leto sklenila z višjimi prihodki od lanskih. Ti bodo znašali 40 milijonov evrov, potem ko so lani dosegli 35,7 milijona evrov. O letošnjem dobičku direktor Voca Roman Moškotevc trenutno težko govori, saj družba končuje več razpršenih projektov.

Lani je dobiček družbe znašal 950.000 evrov. Moškotevc je sicer na današnji novinarski konferenci v Šentjurju letošnje poslovanje Voca ocenil kot uspešno.

Čeprav se je v okviru koncesije zmanjšal obseg naročil za obnovo cestnih površin, so po drugi strani zaradi naložbe v okolju prijaznejšo tehnologijo na državnih razpisih uspeli pridobiti veliko projektov, ki so še lani sodili v redno koncesijsko dejavnost, je dejal Moškotevc.

Po njegovih besedah so letos zaključili nekatere, že lani začete infrastrukturne projekte, predvsem mostove, nekaj so jih pridobili tudi na novo. Med večjimi letos izpeljanimi projekti sta prenova regionalne ceste Golobinjek-Bistrica ob Sotli in ureditev obvoznice ob Rogaški Slatini, nekaj projektov je bilo tudi v Celju, Zrečah in Doliču.

Na vprašanje, ali se Voc zanima za nakup kamnoloma družbe Ceste mostovi (CM) Celje v stečaju, je Moškotevc odgovoril, da jih nakup zanima, a je zadeva trenutno na sodišču, saj sklad kmetijskih zemljišč terja od CM Celje prenos zemljišč v kamnolomu na sklad. Voc ima sicer do CM Celje v stečaju terjatev v višini osem milijonov evrov, ki pa je zavarovana s hipoteko nad zemljišči kamnoloma.

Glede Medicinskega centra Glazija v Celju, ki ga je letos za 2,5 milijona evrov kupilo podjetje Voc Ekologija, je Moškotevc dejal, da že poteka oživitev centra, v prihodnjih dneh pa bodo prostore centra začeli tržiti. Ali jih bodo prodali ali pa se odločili za oddajo v najem, bo odvisno od povpraševanja.

Kot kaže, pa je Voc odstopil od ureditve asfaltne baze v Trnovljah pri Celju. Asfaltno bazo je namreč podjetje uredilo v Šentjanžu pri Dravogradu.

Moškotevc je na novinarski konferenci še spomnil, da so letos kupili tudi upravno stavbo CM Celje v stečaju ter betonarno Ingrada Celje.

Od 15. novembra do 15. marca prihodnje leto bo Voc z zimsko vzdrževalno službo skrbel za 2012 kilometrov državnih in lokalnih cest v celjski in koroški regiji.

V zimski službi bo sodelovalo 312 zaposlenih, ki bodo razporejeni v 143 plužnih enot v 11 cestnovzdrževalnih bazah. Za zimsko sezono 2018/2019 so pripravili 12.000 ton peska, 10.000 ton soli in 30.000 litrov magnezijevega klorida za moker posip cest.

V strojni park so za zimsko sezono dodali štiri nove avtomatske posipalce, pregledniško vozilo in pet snežnih plugov.