c S
V Avstriji stekla prodaja digitalnih vinjet za 2019 08.11.2018 13:06 Dunaj, 08. novembra (STA) - V Avstriji je danes stekla prodaja digitalnih letnih vinjet za prihodnje leto. Upravljavec avtocest Asfinag jo uporabnikom avtocest ponuja v spletni trgovini in v svoji aplikaciji, na voljo je tudi pri nekaterih drugih prodajalcih. Klasična vinjeta, ki jo uporabnik nalepi na steklo, bo v prodaji od konca novembra.

Asfinag je zadovoljen z zanimanjem za digitalne vinjete, ki jih je prvič ponudil za letošnje leto. "Z digitalno vinjeto smo dosegli ogromen uspeh. Tej inovaciji zaupa že 1,3 milijona strank," je zadovoljna vodja storitve cestnin pri Asfinagu Ursula Zechner.

Digitalno vinjeto trenutno že ponujajo nekateri avtomobilski klubi in združenja ter določene bencinske črpalke. V avstrijskih trafikah bo na voljo tekom meseca, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Letošnja novost je možnost naročnine na letno vinjeto in cestnino za posamezne odseke, ki se bo avtomatično podaljševala.

Znova pa v Asfinagu opozarjajo, da morajo uporabniki digitalno vinjeto prek spleta kupiti precej vnaprej. Če želijo z njo voziti od 1. decembra naprej, je skrajni rok za nakup 13. november. Vinjeta po spletnem nakupu namreč zaradi možnosti preklica velja šele 18 dni po nakupu. Lahko pa uporabniki kupijo digitalno vinjeto na avtomatih Asfinaga in jo uporabljajo nemudoma.

Ravno zaradi omenjenega roka, ki mora preteči pred začetkom veljavnosti, je spletni nakup digitalnih vinjet, ki veljajo 10 dni in dva meseca, manj privlačen. Zato pa Asfinag širi svojo mrežo prodajnih avtomatov, so dodali.

Zagotovili so še, da je nadzor nad uporabo digitalnih vinjet v prvem letu uporabe deloval brez težav. Tehnologija omogoča nadzor nad uporabo vinjet v tekočem prometu.

Klasična vinjeta, ki jo uporabnik nalepi na steklo, je za leto 2019 v Avstriji rumene barve. Za osebni avtomobil letna vinjeta v Avstriji za leto 2019 stane 89,20 evra, za motor pa 35,50 evra. Obe vrsti vinjet sta se glede na prejšnje leto malenkost podražili.