c S
Na odboru za delo kritično do izvajalcev nadgradnje informacijskega sistema CSD 08.11.2018 11:52 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Članice in člani odbora za delo so danes spregovorili o odločitvi vlade, da umakne masovni avtomatični izračun za pravice iz javnih sredstev. Več sogovornikov je bilo kritičnih do izvajalcev nadgradnje informacijskega sistema CSD, saj je niso izvedli pravočasno. Predstavnica vlade pa je izpostavljala, da gre za izjemno kompleksen sistem.

Vlada je umik masovnega avtomatičnega izračuna predlagala v predlogu novele o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Namesto avtomatičnega izračuna, ki bi se po lani sprejeti zakonodaji moral začeti uporabljati prihodnje leto, se bo ohranil dosedanji sistem mesečnega preverjanja, pri čemer pa se bodo postopki nadgrajevali z vedno večjo stopnjo avtomatizacije.

Kot je na seji pojasnila državna sekretarka na ministrstvu Breda Božnik, bo šele določen čas uporabe in postopne avtomatizacije postopkov pokazal stopnjo avtomatizacije, ki jo je mogoče doseči. Pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev je namreč potrebna precejšnja pozornost, da ne bi prišlo do posplošitev in da bi bili teh pravic dejansko deležni tisti, katerim pripadajo.

Cilji prvotne novele zakona, torej avtomatizacija sistema in s tem razbremenitev strank in tudi centrov za socialno delo, še vedno ostajajo, le pot se bo nekoliko podaljšala, je pojasnila državna sekretarka.

Članice in člane odbora so v razpravi zanimali zlasti razlogi, zaradi katerih ni bila pravočasno narejena nadgradnja sistema. Po mnenju Jelke Godec (SDS) je takšna novela zgolj potuha izvajalcu, ki ni izpolnil svojega dela pogodbe. Vprašala se je, kako da je izvajalec prejšnji ekipi na ministrstvu lahko zagotavljal, da je projekt mogoče izvesti do začetka naslednjega leta, zdaj pa to ni več mogoče.

Violeta Tomić iz Levice je ocenila, da je bil masovni avtomatizem v tem pogledu neuresničljiv. Se je pa vprašala, zakaj se že pred prvotno spremembo ni preverilo možnosti avtomatiziranega izdajanja odločb. Spreminja se namreč zakon, ki ni v veljavi niti še eno leto, je dejala. Da se zakoni sprejemajo zato, da se uresničujejo, je dodal tudi Jurij Lep iz DeSUS.

Po besedah Janija Möderndorferja (SMC) se je že večkrat izkazalo, da vsak na novo postavljeni sistem na začetku povzroča težave, kljub precejšnjim sredstvom, namenjenim za informacijski sistem.

Državna sekretarka je med razlogi, da nadgradnja ne bo uresničena do predvidenega datuma, izpostavila zelo kompleksno zakonodajo in vključenost zunanjih virov, kot so denimo banke in finančna uprava. Zakonodaja želi zajeti čim več relevantnih podatkov, da bi tako tudi čim bolj pravično odločili o pravicah, je še poudarila.

Odbor je sicer na seji potrdil nekaj dopolnil k predlogu novele, obenem pa s sklepom predlagal kolegiju predsednika DZ, naj predlog uvrsti na dnevni red redne seje DZ, ki bo konec meseca.