c S
Commerzbank kljub nižjemu dobičku vztraja pri ciljih za 2018 08.11.2018 11:38 Frankfurt, 08. novembra (STA) - Nemška banka Commerzbank kljub padcu dobička na četrtletni ravni še vedno računa na dosego ciljev za letošnje leto, saj nadaljuje s korenitim prestrukturiranjem. Med julijem in septembrom je skupina zabeležila 218 milijonov evrov čistega dobička, 53 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ko je prodala številne nepremičnine.

Čisti dobiček je vseeno presegel pričakovanja analitikov, po katerih naj bi znašal 208 milijonov evrov, je danes poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodki banke so sicer v letni primerjavi padli za 12 odstotkov na 2,2 milijarde evrov in rahlo presegli pričakovanja.

Commerzbank se je po letih slabih rezultatov lotila temeljitega prestrukturiranja, v skladu s katerim naj bi se do leta 2020 število zaposlenih zmanjšalo za 10.000. Prav tako se od investicijskega bančništva premika k splošnemu bančništvu.

Banka prav tako povečuje število komitentov. V tretjem četrtletju je tako v Nemčiji pridobila 117.000 novih strank, cilj pa je milijon novih strank do konca leta.

"Na trgu je veliko izzivov in čeprav smo naredili že velik napredek, nas čaka še veliko dela," je povedal direktor Martin Zielke.

V banki tudi verjamejo, da bodo lahko po koncu finančnega leta delničarjem izplačali dividende. Doslej so to od finančne krize leta 2008 storili le enkrat, in sicer ob zaključku finančnega leta 2015. Commerzbank, ki se je pred leti znašla v finančnih težavah, je bila deležna tudi državne pomoči, nemška vlada pa je še danes lastnica okoli 16 odstotkov banke.