c S
Nemčija septembra z manjšim trgovinskim presežkom 08.11.2018 11:26 Berlin, 08. novembra (STA) - Nemški trgovinski presežek, prilagojen za vpliv sezone, se je septembra na mesečni ravni zmanjšal za 600 milijonov evrov na 17,6 milijarde evrov, podatke nemškega statističnega urada povzema francoska tiskovna agencija AFP. Analitiki razlog pripisujejo globalnim napetostim na trgovinskem področju.

Po navedbah glavnega ekonomista pri nemški banki ING Carstena Brzeskega številke kažejo na najslabši rezultat nemškega gospodarstva v tretjem četrtletju po začetku leta 2015.

Obseg nemškega izvoza se je septembra na mesečni ravni skrčil za 0,8 odstotka, uvoza pa za 0,4 odstotka. Kot ocenjuje Brzeski, je glavni razlog nekoliko upočasnjena svetovna trgovina zaradi carin, ki jih je uvedla administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Na številke so vplivala tudi nova pravila glede meritev izpustov iz avtomobilov, ki so v veljavi od začetka septembra in so občutno zavrla prodajo avtomobilov. Pred septembrom je prodaja po drugi strani močno zrasla, saj so želeli proizvajalci na trg spraviti čim več vozil, za katera nova pravila še niso veljala.