c S
Unicredit v Sloveniji v četrtletju z rahlo rastjo dobička 08.11.2018 10:17 Ljubljana/Milano, 08. novembra (STA) - Unicredit banka Slovenija je skupaj z Unicredit Leasingom in družbo za upravljanje nepremičnin UCTAM v tretjem letošnjem četrtletju ustvarila 23 milijonov evrov konsolidiranega dobička. To je 0,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani, so danes sporočili iz Unicredita.

Dobiček pred davki se je na letni ravni povečal za 3,1 odstotka na 28 milijonov evrov. Prihodki iz poslovanja so se okrepili za 7,4 odstotka, pri čemer so čisti obrestni prihodki porasli za 2,7 odstotka.

Družbe iz skupine so izvedle za štiri milijone evrov slabitev posojilnega portfelja, kar je 36,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Celotna italijanska skupina Unicredit je medtem čisti dobiček v tretjem četrtletju na letni ravni zmanjšala za 99 odstotkov na 29 milijonov evrov, v prvih devetih mesecih pa za 53,7 odstotka na 2,17 milijarde evrov.

Prihodki so se v tretjem četrtletju v primerjavi z enakim lanskim obdobjem zvišali za dva odstotka na 4,81 milijarde evrov, v devetmesečju pa znižali za 1,1 odstotka na 14,87 milijarde.

Kot so pojasnili v skupini, so za slabše rezultate med drugim krive večje rezervacije zaradi ameriških sankcij, glede katerih se bližajo poravnavi. Povečale so se tudi slabitve turške banke Yapi.

Skupina Unicredit je sicer nedavno uspešno prestala tudi tretji veliki vseevropski obremenitveni test. Ob najslabšem scenariju bi glede na rezultate testa ohranila količnik najbolj kakovostnega kapitala pri 9,3 odstotka.