c S
Komisija DZ odreka podporo zaključnemu računu lanskega proračuna 08.11.2018 07:10 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Člani komisije DZ za nadzor javnih financ so se na današnji seji seznanili s predlogom zaključnega računa državnega proračuna za leto 2017, ki mu je računsko sodišče izreklo mnenje s pridržkom. Nezadovoljni predvsem s črpanjem evropskih sredstev so sklenili državnemu zboru predlagati, naj zaključnega računa ne sprejme.

V letu 2017 se je v državni proračun steklo 8,8 milijarde evrov, kar je 0,2 odstotka manj od načrtovanih prihodkov, odhodki pa so bili z 9,2 milijarde evrov za 3,9 odstotka nižji od načrtovanih. Proračunski primanjkljaj je bil s 326 milijonov evrov več kot pol manjši od načrtovanega, je povedala Saša Jazbec s finančnega ministrstva.

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je povedal, da so predlogu zaključnega računa izrekli mnenje s pridržkom zaradi ugotovljenih napak pri izkazovanju prejemkov in izdatkov. Nepravilnosti se tako kot prejšnja leta vežejo na različne vrste izdatkov, najbolj pogoste so na področju transferjev, pomemben del pa tudi pri plačah in t.i. splošni proračunski rezervaciji, je povedal Vesel.

Revizorji sicer ob pregledu zaključnih računov državnega proračuna vsako leto opažajo podobne težave, pri čemer je Vesel kot primer navedel oddajanje javnih naročil, kjer "imamo dvorne dobavitelje, ki jih želimo na vsak način pripeljati v svoje poslovanje", ter pomanjkljivosti informacijskih sistemov.

"Kar opažamo letos, pa je resnično slabo črpanje evropskih sredstev," je nadaljeval. V skupni evropski proračun smo sicer lani vplačali 9,2 odstotka manj, kot je bilo načrtovano, vendar pa smo od tam prejeli 58 odstotkov manj od načrtovanega, tako da smo bili zelo blizu statusa neto plačnika v evropsko blagajno. "Le devet milijonov evrov nas je ločilo," je opozoril Vesel.

Poslanci s slišanim niso bili zadovoljni. Od predvidenih 929 milijonov evrov iz skupne evropske blagajne je Slovenija lani dejansko prejela manj kot 400 milijonov evrov, to je sredi programskega obdobja, v katerem imamo na voljo nekaj več kot tri milijarde evrov, nedopustno, je dejal Zvonko Černač (SDS). "Nihče v tej državi ni za nič več odgovoren," je bil kritičen.

Podobnega mnenja je Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS). Nihče ne bo kriv, da smo počrpali toliko evropskih sredstev manj, je dejal in dodal: "Denar leži na tleh, le pobrati ga je treba!"

Jazbečeva je potrdila, da so prejeta sredstva iz EU siva lisa lanskega proračuna, a hkrati zagotovila, da ta denar za Slovenijo ni izgubljen, le počrpan bo pozneje. Tako kot že v prejšnjem programskem obdobju 2007-2013, ko smo največ evropskih sredstev črpali v letih 2014 in 2015, se bo tudi tokrat zgodilo, da bo do najbolj intenzivnega črpanja prišlo v naslednjih dveh letih po izteku tekočega programskega obdobja, je dejala.

Vesel je glede tega sicer menil, da se kot država ne bi smeli zadovoljiti z dejstvom, da smo uspeli v nekem obdobju počrpati vsa razpoložljiva evropska sredstva, pač pa bi se morali vprašati, ali je bilo bolje določeni evropski evro vložiti v ta ali oni projekt. "Imam pa občutek, da do tega ne bomo prišli," je dejal.

Računsko sodišče je revidiralo tudi zbirno bilanco stanja proračuna na dan 31. december 2017, a se je tudi letos zaradi pomanjkanja verodostojne dokumentacije in pomanjkljivih evidenc odločilo, da ne izda mnenja. Jazbečeva je zagotovila, da evidence urejajo, vendar pa gre za zelo veliko število podatkov.