c S
Evropska komisija bo objavila jesensko gospodarsko napoved 08.11.2018 07:25 Bruselj, 08. novembra (STA) - Evropska komisija bo danes objavila jesensko gospodarsko napoved za območje evra, EU in vsako posamezno članico, ki bo vključevala podatke o rasti, brezposelnosti, javnih financah in inflaciji. V poletni vmesni napovedi je nekoliko poslabšala obete tako za Slovenijo kot za Evropo.

Bruselj je v julija objavljeni vmesni gospodarski napovedi znižal napoved gospodarske rasti za Slovenijo, za katero je pričakoval 4,4-odstotno gospodarsko rast. To je bilo 0,3 odstotne točke manj od spomladanske ocene. Za prihodnje leto je napoved takrat znižal za 0,1 odstotne točke na 3,5 odstotka.

Banka Slovenije je sicer julija Sloveniji napovedovala 4,6-odstotno gospodarsko rast za letos in 3,9-odstotno za prihodnje leto, Urad RS za makroekonomske analize in razvoj pa se je septembra za letos strinjal z Brusljem (4,4 odstotka), za prihodnje leto pa napovedal 3,7-odstotno krepitev bruto domačega proizvoda države.

Evropska komisija je v poletni napovedi znižala tudi napoved za evrsko območje in celotno EU. Ta naj bi v obeh območjih letos po takrat razpoložljivih podatkih dosegla 2,1 odstotka oz. 0,2 odstotne točke manj od majske spomladanske napovedi. Za prihodnje leto je komisija julija napoved tako za območje skupne valute kot za celotno povezavo ohranila pri dveh odstotkih.

V Bruslju so ob objavi poletne napovedi ocenili, da so gospodarski temelji za vzdržno rast v območju skupne valute in v celotni EU trdni, pričakovanja o umiritvi rasti pa so delno posledica začasnih dejavnikov.

A istočasno so v komisiji ocenili, da je poslabšanje zelo verjetno tudi odsev povečane negotovosti zaradi trgovinskih napetosti med ZDA in drugimi velikimi gospodarstvi, med katerimi je v ospredju tudi EU, višjih cen nafte in političnega dogajanja v nekaterih članicah, npr. v Italiji. Ta tveganja so se v zadnjem času okrepila, kar je pokazala tudi nedavno objavljena predhodna ocena evropskega statističnega urada Eurostat o gibanju BDP v tretjem četrtletju.

Gospodarska dejavnost v območju evra se je v primerjavi z drugim trimesečjem okrepilo za 0,2 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka. Tako v območju evra kot v EU se je rast v primerjavi z drugim trimesečjem znižala za 0,2 odstotne točke. Na letni ravni so države z evrom v tretjem četrtletju beležile 1,7-odstotno rast, celotna unija pa 1,9-odstotno.