c S
Koalicijski partnerji danes predvidoma tudi o zakonu o izvrševanju proračuna 08.11.2018 07:25 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Prvaki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin bodo na srečanju pred današnjo sejo vlade razpravljali o aktualnih zadevah. Pričakovati je, da se bodo dotaknili sprememb zakona o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019, ki naj bi jih ministrstvo v sredo poslalo koaliciji v usklajevanje, ter sprememb zakona o minimalni plači.

Levica je v sredo v parlamentarni postopek vložila predlog zakona, ki z letom 2019 minimalno plačo zvišuje na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Predlog obenem iz minimalne plače izključuje vse dodatke, z letom 2021 pa uvaja formulo za njen izračun. Prav glede zadnjega imajo pomisleke v SMC in v parlamentarnem postopku pričakujejo popravke predloga.

Podpise pod predlog zakona so prispevale tudi koalicijske stranke, čeprav je med njimi slišati nezadovoljstvo zaradi postopka usklajevanja oz. nastanka predloga zakona, ki ga je pripravila Levica. Podobno kot SMC pa so tudi predstavniki delodajalcev opozorili na dosedanjo odsotnost socialnega dialoga o predlogu. Tako je pričakovati, da bo predlog ena od tem današnjega sicer rednega srečanja koalicijskih partnerjev pred sejo vlade.

Na mizi naj bi imeli tudi predlog sprememb zakona o izvrševanju proračuna, s katerimi morajo prilagoditi javnofinančne odhodke za prihodnje leto. Med drugim v to sodi zvišanje povprečnine občinam in določitev izvedbe izredne uskladitve pokojnin in višine letnega dodatka.

V predlogu pa naj bi bili tudi ukrepi, s katerimi se omejuje proračunske odhodke, in sicer med drugim neizplačevanje dela plače za redno delovno uspešnost do konca prihodnjega leta, omejitev izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela ter neusklajevanje transferjev posameznikom in gospodinjstvom do konca prihodnjega leta. V predlogu ministrstva naj bi bila tudi ukinitev izplačevanja državne štipendije petemu dohodkovnemu razredu.

Po koalicijskem sestanku bo vlada nato med drugim obravnavala predlog novele zakona o revidiranju, ki v slovenski pravni red prenaša določbe evropske direktive na področju obveznega revidiranja in naj bi zagotovila večjo kakovost revizij računovodskih izkazov ter boljši nadzor nad revizijskimi družbami. Vlada je predlog novele zakona o revidiranju pripravila že pred letom dni, a je nato ta obstal v DZ.