c S
Nemški svet modrecev oklestil oceno gospodarske rasti 07.11.2018 15:00 Berlin, 07. novembra (STA) - Gospodarski svetovalci nemške vlade, t.i. svet modrecev, so danes znižali oceno gospodarske rasti največjega evropskega gospodarstva. Ta bo letos 1,6-odstotna, potem ko so sprva napovedovali 2,2-odstotno rast bruto domačega proizvoda. Gospodarska rast naj bi se prihodnje leto še upočasnila, na 1,5 odstotka.

Svet modrecev, ki je z najnovejšo oceno danes seznanil tudi vlado, se je za popravek gospodarske rasti navzdol odločil zaradi neugodnega zunanjega gospodarskega okolja in ozkih grl v proizvodnih zmogljivostih podjetij, npr. zaradi pomanjkanja usposobljene delovne sile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Svet modrecev je ob tem vlado pozval, naj to upošteva pri snovanju davčne politike za večjo konkurenčnost z ostalimi državami in odpravi solidarnostni dodatek pri dohodnini, ki ga plačuje 90 odstotkov davkoplačevalcev. To dodatno obdavčitev je država uvedla v zgodnjih 90. letih, s čimer je pokrivala stroške združitve obeh Nemčij.